Volledig scherm
Ashleigh Barty geldt als nummer acht van de plaatsingslijst als favoriete in de finale. © BSR Agency

Barty en Vondrousova strijden in verrassende finale om eerste grand slam-titel

De Tsjechische Marketa Vondrousova (19) en Ashleigh Barty (23) uit Australië strijden zaterdagmiddag om de titel op Roland Garros. Beiden stonden nooit eerder in de finale van een grand slam.

Vondrousova heeft nog geen set verloren in Parijs, Barty stond twee keer een set af. In de halve finale knokte Barty zich tegen de Amerikaanse Amanda Anisimova terug na een achterstand van 7-6 en 3-0. Toch geldt Barty als nummer acht van de plaatsingslijst als favoriete. Vandrousova kwam naar Parijs als ongeplaatste speler.

Sinds 2008 waren de finalisten in Parijs nooit zo jong bij de vrouwen. Elf jaar geleden stonden Ana Ivanovic (20) en Dinara Safina (22) in de eindstrijd en dat tweetal was gezamenlijk nog jonger. Vondrousova en Barty stonden twee keer eerder tegenover elkaar en beide duels - in 2017 op het grastoernooi van Birmingham en in 2018 op hardcourt in Cincinnati - werden gewonnen door Barty.

De finale begint om 15.00 uur en wordt gespeeld op het Court Philippe Chatrier. In de halve finales werd wegens het slechte weer uitgeweken naar de kleinere stadions, tot ongenoegen van de WTA en speelsters. 

Eerder op de middag moet de tweede halve finale bij de mannen, tussen Novak Djokovic en Dominic Thiem, nog worden uitgespeeld. De Serviër en de Oostenrijker komen, bij een stand van 1-1 in sets, om 12.00 uur de baan op.

Volledig scherm
Marketa Vondrousova (boven) en Ashleigh Barty (beneden) strijden vanmiddag om de titel in Parijs © AFP