Kiki Bertens.
Volledig scherm
Kiki Bertens. © AFP

Bertens in dubio over Spelen: ‘Openingsceremonie een voorwaarde’

Kiki Bertens zit in dubio. Gaat ze voor de Olympische Spelen in Tokio, of richt ze zich ook komend jaar op haar eigen carrière? Komende week zit ze om tafel met NOC*NSF. ,,Het gaat erom: denk ik alleen aan mezelf, of ook aan anderen?”

Om überhaupt uit te kunnen komen op de Spelen, moet Bertens nog één keer Fed Cup spelen. De laatste vier ontmoetingen liet ze schieten, omdat ze voorrang gaf aan haar eigen carrière. Die keuze zou ze ook voor 2020 kunnen maken. Dan hoeft ze in februari niet voor het Nederlands team uit te komen en onderbreekt ze haar seizoen in de zomer niet met een verre trip naar Azië.

Maar de twijfel zit hem vooral in Demi Schuurs. Ze heeft haar goede tenniscollega eerder min of meer beloofd voor Tokio te gaan. Als dubbelkoppel is de combinatie op het eerste oog kansrijk voor eremetaal. De Limburgse Schuurs heeft bovendien een grote olympische droom. ,,Was Demi er niet geweest, was de keuze een stuk gemakkelijker geweest”, geeft Bertens haar overwegingen prijs. ,,Persoonlijk heb ik er niets mee. Maar de vraag is of ik egoïstisch genoeg ben, of ook aan anderen en het Nederlandse tennis denk.”

Quote

Persoon­lijk heb ik er niets mee. Maar de vraag is of ik egoïstisch genoeg ben, of ook aan anderen en het Nederland­se tennis denk.

Kiki Bertens
Demi Schuurs en Kiki Bertens.
Volledig scherm
Demi Schuurs en Kiki Bertens. © AFP

Bertens was in 2016 op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en vermaakte zich totaal niet. ,,Er moeten in Tokio dingen anders. Ik ga volgende week in gesprek met NOC*NSF en heb een aantal voorwaarden. Ik wil sowieso de openingsceremonie meemaken. Dat mocht in Rio niet, omdat ik binnen 48 uur in actie kwam. Maar ik wil, als ik dit keer zou gaan, wel een olympische beleving en een mooie ervaring hebben. Ook door naar andere sporten te gaan kijken. Daarnaast wil ik dat mijn eigen begeleidingsteam ook mee mag.”

Bertens redeneert dat de sportkoepel zich nooit met haar carrière bemoeit, dus dat het ook niet vreemd is dat ze nu een paar voorwaarden stelt om voor ‘Team NL’ uit te komen. ,,Ik snap dat er regels moeten zijn. Maar niemand hoeft te twijfelen aan mijn inzet en focus op daar waar ik voor kom: wedstrijden winnen.”

Raemon Sluiter over zijn samenwerking met Kiki Bertens.