Bertens klopt nummer 3 van de wereld en staat in halve finales

VideoKiki Bertens heeft voor het eerst sinds juli de halve finales van een WTA-toernooi bereikt. In Peking was ze met 7-6 (6) en 6-2 te sterk voor Elina Svitolina, de nummer 3 van de wereld. Voor Bertens is haar halve finaleplaats een flinke opsteker na een mindere periode.

Bertens begon uitstekend aan haar partij en kwam zelfs binnen een mum van tijd op een 4-1 voorsprong te staan. Bij die stand kreeg de nummer 8 van de wereld zelfs twee breakkansen om uit te lopen tot 5-1, maar juist toen begon Svitolina beter te spelen en maakte Bertens meer fouten. Het resulteerde een game later in het inleveren van haar servicebeurt. Uiteindelijk draaide de eerste set op een tiebreak uit en daarin kwam Bertens, die harde slagen afwisselde met lepe balletjes over het net, opnieuw op een comfortabele voorsprong (4-0).  Svitolina kwam nog terug tot 6-6, maar op het tweede setpunt was het voor Bertens wel raak.

Gecoacht door Elise Tamaëla trok Bertens in de tweede set de goede lijn door en brak ze in de derde game haar Oekraïense opponente. Ondanks een medische behandeling aan haar rechtervoet, kwam Bertens niet meer in de problemen en mocht ze bij een 5-2 stand de wedstrijd uitserveren. Op het tweede wedstrijdpunt maakte Bertens de wedstrijd met een mooie winner af.

In de halve finales wacht een ontmoeting met de nummer 1 van de wereld, Ashleigh Barty. De Australische knokte zich terug van een set achterstand en won uiteindelijk van Petra Kvitova.

Voor Bertens is het een flinke opsteker na een turbulente periode. Zonder haar coach Raemon Sluiter begon de Wateringse na de US Open aan een reeks Aziatische toernooien. Tamaëla, die al deel uitmaakte van het begeleidingsteam, nam de rol van Sluiter over en zag Bertens van de drie toernooien slechts één wedstrijd winnen. In Wuhan verloor Bertens weliswaar van Aryna Sabalenka, maar knokte ze zich in de tweede set wel met goed spel terug van een kansloze achterstand naar een tiebreak. Die ging nipt verloren, al is sindsdien wel de weg omhoog weer gevonden.

WTA Finals

Virtueel staat Bertens op de 8ste plaats op de WTA-ranglijst. Mocht ze het toernooi zondag winnen, dan is ze zo goed als zeker van deelname aan het prestigieuze eindejaarstoernooi. 

Volledig scherm
Kiki Bertens. © Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images