Bertens na opgave in China: ‘Het houdt een keer op’

WTA FinalsEen virus gecombineerd met vermoeidheid, dat deed Kiki Bertens vanmiddag bij de WTA Finals de das om. ,,Ik baal heel erg. Maar ik voel ook opluchting dat het er nu op zit.”

Door Rik Spekenbrink

Bertens doet haar verhaal via de telefoon en klinkt relatief fris. ,,Ik ben te moe om energie te kunnen stoppen in teleurstelling”, zegt ze. ,,Ik heb alles gegeven, de afgelopen acht weken. Maar een keer houdt het op. Gisteren heb ik heel veel geslapen, maar al voor de partij van vandaag deed mijn buik raar. Dat is wel vaker, een beetje spanning, maar tijdens de partij ging het steeds slechter. Ik kon niet meer goed strekken en was een beetje misselijk. Ik denk dat het een virus was, in combinatie met vermoeidheid. Stress had ik deze week totaal niet. Ook daar ben ik eigenlijk te moe voor.”

De arts kwam na de eerste game van de tweede set de baan op en controleerde haar hartslag en bloeddruk. Maar het was Bertens zelf die besliste op te geven. ,,Ik voelde me te slecht, kon het niet meer aan. Ergens ben ik nu ook opgelucht dat ik niet meer hoef. Al had ik natuurlijk gehoopt dat ik nog ietsje meer energie zou hebben om die halve finale nog te halen.”

Bertens heeft in Shenzhen nog enkele verplichtingen en gaat dan met haar aanstaande man, Remko de Rijke, direct op vakantie. ,,Goed relaxen, slapen en naar mijn lichaam luisteren. Alles bij elkaar hebben de afgelopen maanden veel energie gekost. Ook gezien de hele coachsituatie”, doelt ze op het ontbreken van Raemon Sluiter de afgelopen twee maanden. Beiden kwamen een pauze overeen, die uiteindelijk langer duurde dan gepland. ,,Ik had het seizoen al eerder kunnen stoppen, ik was al op. Maar ik ben blij dat ik ben blijven vechten.”

Volledig scherm
Kiki Bertens overlegt met de op de baan gekomen dokter. © EPA
Volledig scherm
Kiki Bertens moest vanmiddag opgeven in haar partij tegen Belinda Bencic. © AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Kiki Bertens moest opgeven in haar partij tegen Belinda Bencic. © AFP