Bertens ontsnapt na knotsgekke partij tegen Giorgi

Virtueel nummer 6Kiki Bertens is in haar eerste wedstrijd na de titel in Sint-Petersburg met de schrik vrijgekomen. In Doha stond er een tijd lang geen maat op Camila Giorgi, maar knokte de mondiale nummer 8 zich uiteindelijk toch terug: 0-6, 7-6 (7), 6-4.

Voor Giorgi en haar spel is het meestal alles of niets, en in de eerste set was het duidelijk alles. Vanaf het begin van de openingsset was er geen kruid gewassen tegen de harde, rake klappen van de Italiaanse. Giorgi had dan ook in razendsnel tempo een 4-0 voorsprong opgebouwd met een dubbele break. En toen Bertens even later zelf ook nog drie opeenvolgende breakpunten liet liggen, was het een gedane zaak wat betreft de eerste set. De peptalk van Raemon Sluiter kon Bertens niet meer helpen en dus was de openigsset een ‘bagel’ voor Giorgi: 6-0.

Aan het begin van de tweede set was het even niets voor Giorgi en dus kon Bertens instappen. Ze pakte de break, gaf deze even later weer uit handen, maar sloeg direct daarna opnieuw toe in de game van haar tegenstander. De nummer 8 van de wereldranglijst leek de setstand vervolgens gelijk te gaan trekken, maar daar wilde Giorgi op haar beurt niets van weten. Precies op het goede moment knokte de Italiaanse zich terug en nu moest Bertens plots serveren om in de wedstrijd te blijven. Dit deed ze met succes, wat betekende dat een tiebreak de beslissing moest brengen in de tweede set. Wat volgde was een knotsgekke tiebreak, zoals eigenlijk de gehele tweede set te beschrijven viel. Giorgi had snel de dubbele minibreak te pakken, maar Bertens gaf niet op en dwong tot drie keer toe een setpoint af. De Nederlandse sleepte hem uiteindelijk met 9-7 uit het vuur.

Het momentum was duidelijk aan de kant van Bertens, die Giorgi al snel brak en er 3-0 van maakte. Echter, niets was zeker in deze partij en dus kwam er een nieuwe wending. De mondiale nummer 28 won namelijk de volgende vier games en had nu een break voorsprong, maar Bertens sloeg meteen terug en kwam op een game van de overwinning. Ze ging nog één laatste keer door de service van Giorgi en toen was het gedaan: 6-4.

Bertens staat na haar overwinning virtueel zesde op de wereldranglijst, wat haar hoogste positie ooit zou zijn. Ze mag in de tweede ronde gaan spelen tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Giorgi tijdens de Fed Cup, afgelopen weekend. © EPA