Volledig scherm
Raemon Sluiter en Kiki Bertens © Pim Ras Fotografie

Bertens ook komende weken nog zonder Sluiter

De tijdelijke break die  Kiki Bertens en haar coach Raemon Sluiter vorige maand overeenkwamen, houdt voorlopig aan. Na de vier Aziatische toernooien wordt de nummer 8 van de wereld ook komende weken in Linz  en Moskou bijgestaan door Remko de Rijke en Elise Tamaëla.

Door Rik Spekenbrink

Bertens en Sluiter vertelden een maand geleden aan deze krant dat ze een ‘adempauze’ namen. Na vier jaar van intense samenwerking leek het beiden na overleg goed elkaar even de ruimte te geven. Bertens maakte sportief gezien een mindere periode door en met name over de manier hoe daarmee om te gaan verschilden coach en pupil van gedachten.

Sluiter was wel oproepbaar, op ieder door Bertens gewenst moment zou hij invliegen naar Azië. Maar de speelster koos daar niet voor en reisde naar achtereenvolgens Zhengzhou, Osaka, Wuhan en Peking met Elise Tamaëla, als fysiotherapeut en ‘assistent’ van Sluiter al lid van het team. Na drie teleurstellende weken haalde Bertens in Peking de halve finale, ze verloor daarin zaterdag nipt van de nummer 1 van de wereld, Ash Barty.

Bertens accepteerde vervolgens een wildcard voor het WTA-toernooi in Linz. Eigenlijk stond ze daar niet ingeschreven, maar nu de strijd om de laatste tickets voor de WTA Finals (eind deze maand in het Chinese Shenzhen) op de laatste weken aankomt, besloot ze ook het bescheiden indoor hardcourt-toernooi in Oostenrijk te spelen. Volgende week is dan nog het grotere toernooi in Moskou.

Na onderling overleg, zo blijkt uit navraag, is besloten dat Sluiter ook deze weken nog thuis blijft. In Linz wordt Bertens bijgestaan door haar vriend en fysiektrainer Remko de Rijke. In Moskou is Tamaëla erbij.

Bertens, als eerste geplaatst in Linz, zou in de openingsronde stuiten op Anastasia Pavljoetsjenkova. Ze trof de Russin dit jaar vier keer eerder. Maar door een afzegging van Anastasija Sevastova heeft Pavljoetsjenkova nu een geplaatste status gekregen en verandert het speelschema. Bertens begint nu met een partij tegen een qualifier.