Bertens schrijft historie met toernooiwinst in Madrid

Nieuwe nummer 4Kiki Bertens heeft tennisgeschiedenis geschreven. De Nederlandse won in de finale van het WTA-toernooi in Madrid in twee sets (6-4, 6-4) van Simona Halep en is daarmee de nieuwe nummer vier van de wereld. Nog nooit stond een Nederlandse tennisster zó hoog op de wereldranglijst.

Door Lisette van der Geest

Een vlakke hand naar haar voorhoofd. Ogen die stralen. Het is tekenend. Hoe anders dan een dag geleden, toen net als vanavond het besef van een gewonnen partij indaalde bij Kiki Bertens, maar dit nog gepaard ging met een vertrokken gezicht. Een dag geleden waren er tranen in Madrid, heel even, te veel opgekropte spanning van de halve finale. Vanavond, in de wetenschap dat ze nu Nederlands beste tennisster ooit is na een indrukwekkende finale, is er bij Bertens louter opgetogen blijdschap.

Soms is het broos, haar zelfvertrouwen. Alsof ze niet altijd haar statistieken beseft. Ongeslagen ging Bertens (27) door het toernooi. Geen set verloren ondanks de lastige loting. Op haar route naar de overwinning stuurde ze onder meer Petra Kvitova en Sloane Stephens naar huis. De manier waarop was misschien nog wel indrukwekkender dan het feit zelf: 6-2, 6-3 tegen Kvitova, 6-2, 7-5 tegen Stephens. Zaterdagavond kwam daar na een ijzersterke en spannende wedstrijd de overwinning op gravelkoningin Simona Halep bij (6-4, 6-4).

Volledig scherm
Kiki Bertens. © AFP

,,Het is altijd een eer om tegen jou te spelen”, zei Bertens na afloop tegen Halep. ,,Jij laat mij mijn beste tennis spelen.” Halep, die bij winst de leidende positie op de wereldranglijst had overgenomen, roemde op haar beurt het optreden van haar leeftijdsgenote. ,,Ik ben teleurgesteld, maar Kiki verdiende deze finale. Zij speelde beter tennis, dat geldt voor de hele afgelopen week.”

Wereldtop

Volledig scherm
© AFP

Voor wie er nog aan twijfelde: met haar finaleplaats en indrukwekkende zegereeks voorafgaand bewijst Bertens dat ze structureel tot de wereldtop behoort. Ze is geen passant in de top tien, maar een vaste waarde. Haar optreden op het WTA-toernooi in Madrid maakt vandaag tot een historische dag voor het Nederlandse tennis. Hierdoor behaalt Bertens de vierde plek op de wereldranglijst. Betty Stöve kwam in 1977 tot de vijfde plaats.

Bertens’ overwinning is daarnaast de grootste titel in het proftijdperk voor een Nederlandse speelster. Het toernooi in Madrid behoort samen met Indian Wells, Miami en Bejing tot de grootste vier van het jaar op de WTA-tour. Met prijzengeld van 1,2 miljoen euro. Haar optreden in Madrid geeft ook veel vertrouwen in aanloop naar Roland Garros, dat eind deze maand begint.

Over haar plaats op de wereldranglijst zei Bertens, die momenteel nog op positie 7 staat, eerder tegen het AD: ,,Het maakt eigenlijk niets uit, 6, 7 of 8. Ik dacht altijd van wel, maar eigenlijk niet. Top 5 halen is misschien iets anders. Maar misschien als dat ooit lukt, dat het ook niks uitmaakt.” Zaterdagavond ontweek ze blauwe linten, de feestelijke aankleding bij de ceremonie en tilde Bertens de glazen trofee hoog in de lucht. ,,Ik ben hier heel blij mee. Dit betekent veel voor me”, zei ze. En wat haar positie in de top 5 betreft: vanaf nu kan ze het weten.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP