Bertens strijdend ten onder in Sydney

Kiki Bertens kan het vliegtuig nemen naar Melbourne. De halve finale was het eindstation op het toernooi in Sydney. Ashleigh Barty was in een spannende driesetter net te sterk: 6-7, 6-4, 7-5.

In het stadion waar Kristie Boogert en Miriam Oremans de olympische finale van 2000 verloren van de zusjes Williams, de Ken Rosewall Arena, maakte Bertens opnieuw indruk. Maar ze koopt er niets voor, na de nederlaag tegen de taaie Australische ‘Ash’ Barty. Ze staat komende nacht niet voor de tiende keer in een WTA-finale, maar kan zich gaan klaarmaken voor de Australian Open. De kunst daarbij zal zijn om deze nederlaag niet te lang mee te tornen.

Barty is de nummer 15 van de wereld. In 2014 stopte ze met tennis, maar na twee succesvolle jaren als cricket-speelster keerde ze terug naar haar eerste liefde. En zette de stijgende lijn in. Eerder deze week boekte ze de fraaiste zege uit haar carrière door in Sydney Simona Halep, aanvoerder van de ranglijst, te verslaan. De Australische, die vorig jaar twee dubbeltoernooien won met de Nederlandse Demi Schuurs, won beide eerdere ontmoetingen met Bertens.

Volledig scherm
© EPA

Indrukwekkende wijze

In de eerste set deden beiden weinig voor elkaar onder. De Nederlandse nummer 9 van de wereld brak op 2-2 als eerste, maar werd de game erop direct terug gebroken. In het vervolg van de set serveerde ze ijzersterk, met onder meer twee keer drie aces in een servicegame. Toch kreeg Barty op 6-5 een setpunt, maar dat werkte Bertens vakkundig weg. Het was haar ondanks zeer aanvallende intenties niet gelukt om de Australische nogmaals te breken, en dus kwam het aan op een tiebreak. Daarin nam Barty het initiatief, maar vanaf 1-4 draaide Bertens het op indrukwekkende wijze om. Ze won zes punten op rij, met haar negende ace van de partij besloot ze de eerste set. Ze riep coach Raemon Sluiter de baan op, maar aan de lach op diens gezicht te zien had hij weinig aan te merken op het spel van zijn pupil.

In het tweede bedrijf trok Bertens haar goede spel aanvankelijk door. Maar een korte mindere fase kwam haar duur te staan. De break van Barty op 2-2 kwam Bertens niet meer te boven, ondanks een paar kansen daartoe op 5-3.

Virtueel matchpoint

De partij verdiende een derde set en kreeg die ook. Daarin ging het lange tijd op service. Bij een 4-3 voorsprong kreeg Bertens een breakpoint, dat voelde als een virtueel matchpoint, maar dat benutte ze niet. Dat deed Barty op haar beurt bij 5-5 wel, na een mindere servicebeurt van Bertens. De thuisspeelster maakte het karwei vervolgens koeltjes af met een lovegame.

Volledig scherm
Ashleigh Barty. © EPA

Ondanks de nederlaag kende Bertens in Sydney, niet haar favoriete toernooi vanwege de snelle hardcourtbanen, een goede generale op de Australian Open. Daarin treft ze maandag de Amerikaanse Alison Riske in de eerste ronde.