Bertens toont veerkracht en wint bij debuut op WTA Finals
VideoKiki Bertens is de WTA Finals begonnen met een uiterst knappe overwinning. De 26-jarige Nederlandse won bij haar debuut in Singapore in een spannende partij van de Duitse topspeelster Angelique Kerber: 1-6, 6-3, 6-4.
,,Ik begon heel zwak, maar na een peptalk van m'n coach Raemon Sluiter ging ik met meer durf spelen en heb ik me teruggevochten in deze wedstrijd,” zei ze na afloop, zelf nog een tikkeltje verbaasd over haar knappe comeback.
Het was een merkwaardige wedstrijd in het Singapore Indoor Stadium. Typerend wellicht voor een openingswedstrijd van een toernooi. En zeker voor Bertens, debutante in de WTA Finals, was de wisselvalligheid best te verklaren. Tot ver in de derde set viel er geen zinnig woord te zeggen over de uitkomst. Uiteindelijk werden de aanvallende intenties van Bertens vanaf de tweede set beloond. Met een zege op zak vervolgt zij woensdag het toernooi.
Fouten
Bertens speelde een onwennige eerste set. Na een lovegame voor Kerber kreeg ze op eigen service direct een breekpunt tegen, maar dat werkte ze weg. Maar in haar tweede opslagbeurt greep de Duitse wel haar kans wel en nam de leiding. Bertens maakte te veel fouten, Kerber was juist erg constant. En dat terwijl ze na het winnen van Wimbledon een, voor haar doen, mager tweede deel van het seizoen kende. Van de acht deelneemsters aan de WTA Finals won Kerber sinds Wimbledon de minste partijen, Bertens juist de meeste.
Bij 4-1 riep Bertens coach Raemon Sluiter de baan op. ‘Wat wil je doen’, vroeg hij aan zijn pupil, nadat hij twee opties gaf: aanpakken, of de rally aangaan. ‘Ik weet het niet, zeg jij het maar’, was haar antwoord, schouderophalend. Dat was geen goed teken, Sluiter verlangt juist van Bertens dat ze tijdens een partij meedenkt over de tactiek en de coachmomenten op de baan een dialoog zijn in plaats van eenrichtingsverkeer. Hij adviseerde haar te ‘rallyen’. Maar Bertens werd na twee dubbele fouten en twee missers in de rally meteen weer gebroken, waarna Kerber de set uitserveerde. Met 6-1 waren de cijfers duidelijk. Bertens had wel vijf breekkansen gekregen, maar maakte op die momenten ook te veel fouten.
Peptalk van Sluiter
Al snel stond Bertens ook in de tweede set met 2-0 achter. Ze leek het allemaal wat apathisch te ondergaan. In de derde game was daar een eerste ‘komaan’ en bij 2-1 vroeg ze opnieuw hulp van Sluiter. ‘Maak het simpeler voor jezelf, ben actiever in je keuzes, neem meer risico, accepteer het als het een keer fout gaat’, waren nu zijn tips in zijn peptalk die hij afsloot met de woorden ‘Let’s go meissie!’ Dat deed de Nederlandse, die Kerber meteen brak en de leiding nam met aanvallender spel. Bij een 4-3-voorsprong brak ze de Duitse nummer 2 van de wereld nogmaals om de set probleemloos uit te serveren.
De partij leek te zijn gekanteld. Kerber maakte, onder druk gezet, meer en meer fouten. Bertens strooide ineens met winners en dropshots en toonde positieve emoties. Maar ze gaf wel tot drie keer toe een break voorsprong weg. Na de zevende break op rij was het 4-3 voor Bertens en leek bij 0-40 de achtste in de maak. Maar ze serveerde zich uit de problemen en mocht bij 5-4 serveren voor de wedstrijd. Dat deed ze overtuigend. Om 4 minuten voor half 1 in de Singaporese nacht verzilverde ze haar eerste matchpoint.
Bertens speelt woensdagmiddag (opnieuw rond 16.00 uur) haar volgende partij op de WTA Finals. Dan is de Amerikaanse Sloane Stephens haar tegenstander. Stephens won eerder vandaag in drie sets van Naomi Osaka uit Japan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Australian Open krijgt duel tussen top 10-spelers Andrej Roeblev en Holger Rune
In de vierde ronde van de Australian Open komt het tot een duel tussen twee tennissers uit de top 10 van de wereldranglijst. De Rus Andrej Roeblev, de mondiale nummer 6, treft de 19-jarige Deen Holger Rune, die tiende staat. -
Zoon oud-winnaar Australian Open moet strijd staken na indrukwekkende reeks in Melbourne
Sebastian Korda heeft zijn goede reeks op de Australian Open geen vervolg kunnen geven. De 22-jarige Amerikaan, een van de revelaties van het eerste grandslamtoernooi van het jaar, gaf in de kwartfinales tegen de Rus Karen Chatsjanov op met een polsblessure. -
Schoonmaaktip van de week12
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
Novak Djokovic weer de nummer 1 van de wereld, Tallon Griekspoor stijgt naar plaats 59
Novak Djokovic is na ruim een half jaar terug aan kop van de wereldranglijst. De Servische tennisser nam de eerste plaats over van de Spanjaard Carlos Alcaraz door de Australian Open te winnen. Djokovic was in juni vorig jaar van de bovenste plek gestoten door Daniil Medvedev uit Rusland. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
PREMIUM
Oorlog in Oekraïne zorgt voor saillante affiches in Melbourne: ‘Kun je ze vragen geen onaardige dingen te roepen?’
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is nog steeds een groot item in de sportwereld. Dat bewijst de Australian Open, waar de komende dagen nog volop spelers uit Rusland en Belarus in actie komen. Met de eerste halve finale bij de vrouwen als meest saillante affiche. -
-
-
Tim van Rijthoven als titelverdediger terug in Rosmalen: ‘Hier is mijn leven veranderd’
Tim van Rijthoven is de eerste bevestigde deelnemer aan het grastoernooi van Rosmalen. De 25-jarige Nederlander verdedigt daar zijn titel, nadat hij het toernooi vorig jaar tegen alle verwachtingen in op zijn naam had geschreven. Hij versloeg onder anderen topspelers Felix Auger-Aliassime en Daniil Medvedev. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?