Volledig scherm
Kiki Bertens © EPA

Bertens verbaasd over shortlist sportverkiezing: ‘Moet kennelijk een grand slam winnen’

Het was Kiki Bertens in alle eerlijkheid totaal ontgaan. Maar als ze wat langer nadenkt over het feit dat ze niet op de shortlist staat voor Sportvrouw van het Jaar, vindt ze dat opmerkelijk. ,,Ik moet daar kennelijk een grand slam voor winnen.”

Door Rik Spekenbrink

Begrijp haar niet verkeerd: Kiki Bertens ligt er geen tel wakker van dat ze zich op 18 december niet in een galajurk hoeft te hijsen. ,,Ik hou daar helemáál niet van, dat is bekend.” Maar het neemt niet weg dat ze het ‘heel raar’ vindt dat ze niet eens de shortlist voor de sportverkiezing heeft gehaald.

Daar staan zeven vrouwen op, terwijl er bij de mannen een eerste lijst van vijftien namen is opgesteld. Bertens: ,,Ik heb in Madrid een premier 5-toernooi gewonnen, als eerste Nederlandse. Ik ben nummer vier van de wereld geworden, ook als eerste. En dat in een wereldwijd grote sport. Maar kennelijk moet je er een grand slam voor winnen om genomineerd te worden.”

Ze heeft toch al niet veel op met het jaarlijkse gala. ,,Neem vorig jaar: hoe is het mogelijk dat een coach wordt genomineerd, maar de sporter die hij coacht niet? Raemon verdiende het echt hoor, maar dat was toch ook raar? Maar goed, ik heb een extra avondje op de bank. Of ik ga kijken, weet ik nog niet.”