Kiki Bertens na de overwinning op Angelique Kerber
Volledig scherm
Kiki Bertens na de overwinning op Angelique Kerber © Getty Images for the WTA

Bertens verdiende met zege 1880 euro per minuut

De openingspartij van Kiki Bertens tegen Angelique Kerber, gisteren bij de WTA Finals, duurde 2 uur en 2 minuten. Na het matchpoint te hebben benut kon de Zuid-Hollandse 263 duizend dollar bijschrijven, omgerekend 229.361 euro. Oftewel: Bertens verdiende in haar eerste pouleduel 1880 euro per minuut. Of 1226 euro per punt.

Door Rik Spekenbrink

Het is niet waar Bertens voor tennist. Ze heeft het nóóit over geld en zal zich eerder schamen voor dit soort bedragen dan er trots over vertellen. Maar het is wel een feit: op 26-jarige leeftijd is haar bankrekening uitstekend gevuld.

Bertens verdiende dit kalenderjaar, tot aan deze week, 2.666.688 dollar. Daarmee ging ze over de grens van 6 miljoen dollar in haar carrière. Daar komt ‘Singapore’ nog bij. Het prijzengeld van de WTA Finals is bijzonder hoog. Alleen al voor deelname aan het toernooi staat 151 duizend dollar. Als Bertens alle drie de groepswedstrijden speelt, althans. Nu, na één duel, is ze verzekerd van 110 duizend dollar. Daar kwam de overwinningsbonus van 153 duizend dollar bij. In het gunstigste scenario, alle drie de partijen in de poule winnen en daarna de halve finale en de finale winnen, kan Bertens 2,36 miljoen dollar bijschrijven, ruim 2 miljoen euro. Oftewel: een derde van haar totale prijzengeld tot nu toe.

Los van het prijzengeld heeft Bertens drie belangrijke sponsoren. Wilson, dat haar al van kleins af aan van rackets voorziet, kledingsponsor Mizuno en sportbetaalzender FOX Sports. Voor welke bedragen die bedrijven haar steunen is onbekend, maar Bertens’ werkelijke salaris is dus nog hoger.

Daar staat tegenover dat het leven van tennisprof duur is. Er zijn de reis- en verblijfskosten, vergoedingen voor de vele medische behandeling, en uiteraard moet de technische staf worden betaald. Veel tenniscoaches verdienen een vast percentage van het prijzengeld, naast een basissalaris.

En er is een groot verschil tussen het prijzengeld op de ATP- en WTA-tour en het niveau daaronder, de challengers. Pas als een tennisser structureel bij de beste 50 van de wereld hoort, wordt er echt goed verdiend. Maar dan kan het ook ineens héél hard gaan.