Volledig scherm
Arantxa Rus in haar partij tegen Bianca Andreescu © ANP

Canada te sterk voor Oranje in Fed Cup

De Nederlandse tennissters mogen niet gaan spelen om promotie naar wereldgroep 1 van de Fed Cup. Canada besliste het duel uit wereldgroep 2 in Den Bosch al in de derde enkelpartij. Daarin was Bianca Andreescu te sterk voor Arantxa Rus (6-4 6-2) waarna Oranje tegen een niet meer te achterhalen 3-0-achterstand aankeek. 

Ook het afsluitende dubbelspel - de tweede enkelpartij werd niet gespeeld - ging verloren. Demi Schuurs en Bibiane Schoofs verloren van Rebecca Marino en Gabriela Dabrowski.

Captain Paul Haarhuis had gisteren al de eerste twee enkelspelen verloren zien gaan. Richèl Hogenkamp verloor toen van Andreescu, terwijl Rus onderuit ging tegen Françoise Abanda. Met name die laatste nederlaag was een tegenvaller. Andreescu, de enige speelster uit de top 100 bij de confrontatie in de De Maaspoort, werd vooraf al beschouwd als een zware tegenstandster.

,,Ik ben teleurgesteld, het is gewoon balen’', reageerde Haarhuis bij Ziggo Sport. ,,Je houdt er rekening mee dat je twee van de eerste drie partijen kunt verliezen, maar dat het nu al voorbij is is een hard gelag.’' Het kwaliteitsverschil was te groot, erkende Haarhuis. ,,Het is twee niveaus verschil. Dan moet het gewoon meezitten. Arantxa begint in beide sets met een 3-0-achterstand, dan loop je achter de feiten aan. Ze komt dan in de eerste set nog wel terug tot 3-3, maar dat was niet zozeer omdat ze zelf het initiatief had, maar door de fouten van Andreescu. De intentie was er om agressief te zijn, maar het lukte haar niet genoeg om Andreescu onder druk te zetten.’'

,,Als ik terugkwam leek het net of ze weer een stapje extra deed. Je merkt ook dat ze veel vertrouwen heeft. Je moet boven jezelf kunnen uitstijgen om dan te winnen’', wist Rus, die ook de druk voelde van de zaterdag opgelopen 2-0-achterstand.

Wat volgt is een duel om handhaving in wereldgroep 2. Met Kiki Bertens, hoopt Haarhuis uiteraard. ,,Veel zal afhangen van de ondergrond. Als we niet op gravel spelen, schat ik de kans op nul dat ze meespeelt.’’