Volledig scherm
Robin Haase © ANP

'Davis Cup 2.0 zal mislukken'

Het Davis Cup-tennis wordt helemaal anders. Robin Haase, kop-man bij Canada - Nederland in Toronto, is er bepaald geen voorstander van.

Quote

Spelen voor je land is een eer

Robin Haase

Door Rik Spekenbrink

Het gaat er stevig aan toe bij de voetbalpotjes tussen spelers en staf. 's Avonds gaat de ploeg naar een grillrestaurant en captain Paul Haarhuis is de joker van dienst. Tot zover een Davis Cup-duel als alle andere. Maar Canada - Nederland, vanaf vanavond in Toronto, is een apart potje. Al was het maar omdat de inzet marginaal is. Geen plek in de Wereldgroep, slechts plaatsing bij de loting voor de eerste ronde in 2019 staat op het spel. Los daarvan heeft een aanzienlijk deel van de tenniswereld het gevoel dat het uit 1900 stammende landentoernooi vorige maand officieel ten grave is gedragen.

De nieuwe opzet, bedacht om het noodlijdende toernooi nieuw leven in te blazen, valt lang niet bij iedereen in de smaak. Robin Haase, de Nederlandse kopman, is één van de traditionalisten. ,,De Davis Cup is geweldig. Niets aan veranderen'', zei de Hagenaar (31) in eerste instantie toen iemand van de Internationale Tennis Federatie (ITF) hem naar zijn mening vroeg. ,,Natuurlijk is het niet goed als de Davis Cup voor federaties verliesgevend is. Dan moet je daarover praten. Maar dát gesprek is nooit gevoerd'', zegt de nummer 1 van het Nederlandse mannentennis telefonisch vanuit Canada.

Haase is er voor de 22ste keer bij. Alleen Hendrik Timmer (26) en Haarhuis (27) hebben Nederland vaker vertegenwoordigd in Oranje. ,,Spelen voor je land is een eer'', vindt Haase, die vaker dan eens een teamnederlaag voorkwam.

Nu de investeringsmaatschappij Kosmos, opgericht door Barcelona-voetballer Gerard Piqué, met de ITF voor drie miljard dollar (2,6 miljard euro) een deal voor de Davis Cup is overeengekomen, gaat het ineens om geld. Haase: ,,Daar is het in de Davis Cup nooit om te doen geweest.'' Maar los daarvan: de nieuwe opzet van het toernooi, met een finaleweek voor 18 landen in november op neutraal terrein, het afschaffen van duels over 'best-of-five' sets, de wildcards die de ITF ter beschikking heeft. Het staat allemaal ver af van waar de Davis Cup ooit voor is bedacht. Het spelen met de steun van thuispubliek, of juist in een vijandige sfeer, epische gevechten van vijf uur, dromen van een finale in eigen land. Zelfs Nederland, dat één keer de halve finale van het toernooi haalde, heeft fraaie herinneringen aan het evenement.

Mark Koevermans, die in Vall d'Hebron van gravelkoning Sergi Bruguera wint. Raemon Sluiter, die in Eindhoven boven zichzelf uitstijgt en Juan Carlos Ferrero klopt. Captain Tjerk Bogtstra, die in de overvolle Brabanthallen 'Wat zijn die Duitsers stil'  inzet na het winnen van de kwartfinale. Het lijkt allemaal verleden tijd. Alleen in februari zijn er straks nog kwalificatieduels die echt ergens om gaan: plaatsing voor de finaleweek.

,,Dit nieuwe format is er gewoon doorgedrukt, puur politiek'', vindt Haase. ,,In drie dagen moest er ineens worden gestemd.'' Hij vraagt zich bovendien af of de achterliggende problemen hiermee worden opgelost. ,,Het ging om twee dingen: veel topspelers zegden geregeld af, en de federaties waren er te veel geld aan kwijt. Maar als je de finaleweek zo laat in november houdt, een dramatische plek op de kalender, is het zeer de vraag of iedereen wel komt. Wanneer moet je dan uitrusten, of op vakantie? Geld is bovendien geen drijfveer voor de toppers. En als die niet spelen, haken sponsors af. En hoeveel mensen reizen af naar de speelstad? Op deze manier is het gedoemd te falen. En dan moet het over een paar jaar wéér anders.''

Voor Haase was het meestal geen vraag, Davis Cup spelen of niet. Komend jaar gaat hij er serieus over nadenken. ,,Die finaleweek kan best een leuk evenement worden, als iedereen meedoet. Maar Davis Cup is uit of thuis spelen, tradities en historie.''