Volledig scherm
Davis Cup-captain Paul Haarhuis © REUTERS

Davis Cup-duel Canada-Nederland is potje om niets

Het Nederlandse Davis Cup-team bereidt zich in Toronto voor op het duel met Canada. Normaal gesproken zou de ploeg van captain Paul Haarhuis spelen om een plek in de wereldgroep, maar omdat het aloude landentoernooi in 2019 op de schop gaat, is het potje nu van veel minder belang.

Door Rik Spekenbrink

De drastische hervormingen van de traditierijke Davis Cup (anno 1900) maakten al veel tongen los, vorige maand. Vooral de traditionalisten vinden de aanpassingen ondoordacht en veel te drastisch.

Maar bijkomend gevolg is dat de inzet van het play-off-duel Canada-Nederland, vanaf vrijdag in Toronto, marginaal is. In plaats van een plek in de Wereldgroep staat alleen een geplaatste status voor de eerste ronde, in februari 2019, op het spel. Als Nederland wint is het bij de loting voor dat duel geplaatst, bij verlies is dat niet het geval.

Vanaf volgend jaar kent de Davis Cup een finaleweek, met 18 landenteams, gespeeld in november in Madrid. Vier landen zijn al verzekerd van deelname, de halvefinalisten van dit jaar: Spanje, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. Daar komen 12 landen bij, de winnaars van een kwalificatieronde in februari, waar Nederland dus ongeacht de uitslag dit weekeinde aan meedoet. Tot slot heeft de organisatie twee wildcards achter de hand.

Volledig scherm
Davis Cup-kopman Robin Haase © ANP

Canada is op papier een sterke tegenstander. Met Milos Raonic en Denis Shapovalov heeft captain Frank Dancevic twee top-40-spelers in de ploeg. Vasek Pospisil, het 18-jarige talent Felix Auger-Aliassime en veteraan Daniel Nestor (46) maken het Canadese team compleet. Overigens is nog niet zeker of Raonic fit genoeg is om te spelen.

Bij Nederland is Robin Haase de logische kopman. Thiemo de Bakker, Scott Griekspoor en dubbelspecialisten Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop zijn ook door Haarhuis geselecteerd. De loting is later vandaag, er wordt gespeeld op indoor hardcourt. Beide landen troffen elkaar drie keer eerder in de Davis Cup. Nederland won één keer, in 2004.