Volledig scherm
© Getty Images

Djokovic leidt kraker tegen Nadal, morgen verder

De halve finale op Wimbledon tussen Novak Djokovic en Rafael Nadal is vanavond gestaakt. De regels van het toernooi schrijven voor dat er na 23.00 uur Engelse tijd niet meer wordt gespeeld, om geluidsoverlast te beperken. Bij een stand van 6-4, 3-6, 7-6 in het voordeel van Djokovic werd de wedstrijd daarom vroegtijdig beëindigd. 

Volledig scherm
© AP

Door Rik Spekenbrink

Morgen om 14.00 uur gaat het verder. De twee speelden een paar uur lang hogeschooltennis, maar konden het karwei niet afmaken door de uitgelopen eerste halve finale eerder op de dag.

Urenlang hadden Djokovic en Nadal op het park moeten wachten op het begin van hun partij. Kevin Anderson en John Isner hadden ruim 6,5 uur nodig om een winnaar te bepalen. Het werd de Zuid-Afrikaan, die een heroïsche vijfde set met 26-24 naar zich toe trok en de langste partij ooit op het Centre Court beëindigde. Het is de tweede grand slam-finale voor Anderson, na zijn verloren US Open-finale vorig jaar.

Met het dak vanwege de aanstaande zonsondergang dicht begonnen Djokovic en Nadal om 20.05 uur plaatselijke tijd aan de hoofdschotel van de dag. Djokovic nam vanaf de allereerste rally het initiatief. Hij koos voor de aanval en maakte het Nadal met rake klappen van achteruit direct moeilijk. Een paar breekpunten op 2-2 overleefde hij nog, bij 3-3 moest hij capituleren. Met een lovegame bekroonde Djokovic zijn sterke eerste set: 6-4.

Gemiste breekkansen

Volledig scherm
© AP

Hij leek de lijn in de tweede set door te trekken, maar na een paar gemiste breekkansen was het Nadal die zijn niveau opschroefde. Wat volgde was een partij om van te smullen, elk punt was de moeite waard. Op 2-3 plaatste de Spanjaard een break, die hij niet meer weggaf: 3-6.

Toen ook Djokovic nog een tandje bijschakelde, werd het alleen maar mooier voor de 15 duizend toeschouwers die uren en uren naar het eenzijdige servicegeweld van Anderson en Isner hadden gekeken. De derde set ging gelijk op, een tiebreak moest de beslissing brengen. Dat werd een heerlijk gevecht op zich, met Djokovic als winnaar: 11-9. Daarna klonk het ‘play suspended’, net na 23.00 uur.

Het is de 52ste ontmoeting tussen beiden, Djokovic leidt het gevecht met 26-25. Op gras staat het 2-1 voor Nadal, al telt de door Djokovic gewonnen Wimbledon-finale van 2011 eigenlijk dubbel.

Motivatieproblemen

Volledig scherm
© EPA

De Serviër worstelde afgelopen jaren met tal van problemen. Na het winnen van Roland Garros, de enige witte vlek op zijn c.v., had hij motivatieproblemen. Er kwamen privesores, een ernstige elleboogblessure en onrust in de staf overheen. Djokovic beëindigde eerder dit jaar de samenwerking met coach Andre Agassi en keerde terug bij Marian Vajda, met wie het allemaal was begonnen.

Na de uitschakeling van Federer lijkt de winnaar van Djokovic-Nadal een grote kans te hebben om Wimbledon 2018 te winnen. Het zou voor Djokovic grand slam-titel nummer 13 betekenen, Nadal gaat op voor zijn 18de major. Federer, die woensdag verloor van Anderson, leidt de ranglijst met 20.

Waar Anderson het voordeel heeft van een echte rustdag, moeten Nadal en Djokovic vandaag hun partij afmaken. Tegelijkertijd: de Zuid-Afrikaan heeft twee slopende vijfsetters achter de rug en mist de ervaring van zijn tegenstander. Wie dat ook mag worden.

Volledig scherm
© Getty Images