Volledig scherm
Novak Djokovic eet het gras om zijn vijfde Wimbledon-titel te vieren. © BSR Agency

Djokovic: Mentaal mijn zwaarste wedstrijd ooit

Novak Djokovic moest bijzonder diep gaan om zijn vijfde Wimbledon-titel te grijpen. Na vijf uur was het eindelijk zo ver en versloeg hij in een epische finale Roger Federer in een bloedstollende vijfsetter.

In fysiek opzicht vond Djokovic de finale van de Australian Open tegen Rafael Nadal in de 2012 de zwaarste. Deze eindstrijd duurde liefst zes uur. De historische partij tegen Federer zag de Serviër mentaal als zijn zwaarste. ,,Deze wedstrijd had alles. Het had makkelijk zijn kant op kunnen vallen. Op de belangrijkste momenten, in de drie tiebreaks, heb ik mijn beste tennis kunnen laten zien. Om eerlijk te zien had ik dit scenario al voorspeld en gevisualiseerd wat er zou gebeuren.”

Het publiek op het Centre Court was duidelijk op de hand van Federer, die daar mentaal voordeel van had volgens Djokovic.  ,,Op sommige momenten probeer ik het te negeren, wat vrij lastig is. Als het publiek ‘Roger’ schreeuwt, dan doe ik net alsof ik ‘Novak’ hoor. Het klinkt zielig, maar het is wel zo”, aldus de Serviër. ,,Hopelijk krijg ik over vijf jaar dezelfde aanmoedigingen.” Dan is hij zelf 37 jaar oud.