Volledig scherm
Cori Gauff gaat op de foto. © AFP

Einde van sprookje? Wonderkind Coco Gauff gelooft van niet!

WimbledonZe is hét verhaal van de eerste week op Wimbledon. Coco Gauff, 15 jaar en grand slam-debutante, is vanmiddag de jongste speelster in de vierde ronde sinds Jennifer Capriati in 1991. Het sprookje kan nog mooier worden, als Gauff vanmiddag ook Simona Halep verslaat.

Door Rik Spekenbrink

Ze blijft maar vluchten annuleren en hotels verlengen. Cori Gauff, roepnaam Coco, en haar ouders dachten voor een weekje naar Londen te komen. Na de kwalificaties van Wimbledon stond een korte stedentrip op het programma, inclusief een musicalbezoek op West End. 

Quote

Andere kinderen van 15 leren geschiede­nis. Coco Gauff schrijft geschiede­nis.

Het is er nog niet van gekomen. Want het is één groot gekkenhuis voor Gauff en haar familie. De Amerikaanse fietste met speels gemak door de kwalificaties. Haar droomloting voor het hoofdtoernooi kwam uit, ze versloeg haar idool Venus Williams, 24 jaar ouder dan zij. Magdalena Rybarikova was in de tweede ronde ook geen probleem. Tegen Polona Hercog leek het sprookje vrijdag te eindigen, de Sloveense leidde met 6-3 en 5-2. Maar de spanning sloeg toe, Hercog miste matchpoints en verspeelde de partij.

Volledig scherm
Cori ‘Coco’ Gauff. © AP

En dus staat Coco Gauff vanmiddag bij haar eerste grand slam in de achtste finale, tegen Simona Halep. Of, zoals Daily Mail vanochtend schreef: ‘Andere kinderen van 15 leren geschiedenis. Coco Gauff schrijft geschiedenis.’

Er komt van alles op haar af. Na haar zege op Williams kon Gauff de slaap niet vatten. Haar telefoon was oververhit van alle meldingen op sociale media. De media-aandacht wordt met elke zege groter. Logischerwijs gaat het daarbij niet alleen om haar bijzondere tennisverhaal, maar komen ook allerlei trivia aan bod. Niet in de laatste plaats door haarzelf. Na de winst op Hercog zei Gauff tegen de pers: ‘Luister allemaal naar het nieuwe album Erys van Jaden Smith’. Daarna vertelde ze over haar routines voor partijen, het kijken naar ‘pranks’ op Youtube.

Gauff is nog een kind, ze betreedt Wimbledon onbevangen, maar legt de lat niettemin hoog. ,,Ik wil het toernooi winnen”, zegt ze steeds. En: ,,Ik wil de beste worden.” Marketeers denken dat ze niet alleen het sportieve gat kan invullen dat Serena Williams achterlaat als ze stopt, maar zeker ook het commerciële. De miljoenendeals zullen haar om de oren vliegen, voorspellen ze in de kranten.

De vraag hoe Gauff met al die enorme verwachtingen zal omgaan, is pas later te beantwoorden. Vooralsnog maakt ze een zeer stabiele indruk, zeker voor een meisje van 15. Vorige week nog maakte ze vanuit haar hotelkamer online een scheikundeproefwerk, vanmiddag speelt ze op Court 1 van Wimbledon om een kwartfinaleplaats en 328 duizend euro.

En dat terwijl ze nog makkelijk aan het juniorentoernooi had mogen meedoen. Sterker: slechts 5 van de 64 deelneemsters in dat toernooi zijn deze week zijn jonger dan Gauff.

Volledig scherm
Cori ‘Coco’ Gauff. © AP