‘Fedal’ trekt zelfs via Instagram tienduizenden fans

VideoIn zijn eerste Instagram-livesessie ooit trok Rafael Nadal gisteravond direct een kleine 50.000 kijkers. De tennisfans waren, bij gebrek aan echte actie, razend benieuwd naar de chat met zijn vriend en rivaal Roger Federer. ,,We zijn hier eigenlijk te oud voor.”

Andy Murray kwam niet meer bij. ,,De man heeft 52 keer Roland Garros gewonnen, maar Instagram snapt hij niet”, zei de Brit, toen het Rafael Nadal maar niet lukte om eerst Roger Federer en later hemzelf aan zijn livesessie toe te voegen. Het gezicht van Nadal sprak opluchting, toen hij na eindeloos pielen eindelijk het gezicht van Federer op zijn scherm zag. ,,We zijn hier te oud voor”, lachte Nadal. ,,Ik doe dit echt voor het eerst.”

Roger Federer en Rafael Nadal.
Volledig scherm
Roger Federer en Rafael Nadal. © EPA

Daarna begon het vermakelijke praatje pot tussen de twee meest succesvolle tennissers ooit. Over hun jeugdjaren in de sport, het huidige leven in quarantaine in Spanje en Zwitserland. ,,En dit wilde ik je al lang eens vragen”, vroeg Federer aan Nadal. ,,Waarom speel je met links als je rechtshandig bent? Ik heb daar behoorlijk last van gehad.”

Nadal vertelde dat het een fabeltje is dat hij ook met rechts had kunnen tennissen. ,,Ik doe alles met rechts, behalve voetballen en tennissen. Ik zou het niet kunnen.” Toen Nadal bekende sinds het begin vorige maand afgelaste toernooi van Indian Wells geen racket meer te hebben aangeraakt, schoot Federer in de lach. ,,Mooi, je bent het nu verleerd!” Binnen het kwartier rondde Nadal het gesprekje af, Murray zat al een tijdje te wachten. ,,Hij lacht ons uit”, wist Nadal.

De grote vijf uit het mannentennis van deze eeuw vermaken hun fans afgelopen dagen op Instagram. Novak Djokovic en Murray gingen al één op één en stelden samen hun ideale tennisser samen. Ze discussieerden over de service van Nick Kyrgios en John Isner en de forehands van Nadal en Juan Martin Del Potro. 

Plaagstootjes

Djokovic sprak ook met Stan Wawrinka. De hete hangijzers in de huidige mondiale gezondheidscrisis worden steeds keurig vermeden. Het gebrek aan regie bij de diverse internationale bonden, de aarzeling bij Djokovic over het op termijn wellicht verplichte coronavaccin, het ‘zomaar’ op eigen houtje opnieuw inplannen van Roland Garros, de noodhulp aan lager geklasseerde spelers op initiatief van Djokovic, het kwam niet ter sprake.

Maar dat deert niet. De vijf tennissers, samen goed voor 62 grand slam-titels, vormen een bijzondere generatie. Behalve veel onderling respect is er ook ruimte voor plaagstootjes en zelfspot. Tennis- en sportliefhebbers lijken te beseffen dat zo’n unieke lichting topspelers en kleurrijke karakters niet snel meer samen zullen komen. Dus trekken ze ook vrolijk keuvelend een miljoenenpubliek.

12 juli 2019: Roger Federer en Rafael Nadal na de zinderende halve finale op Wimbledon.
Volledig scherm
12 juli 2019: Roger Federer en Rafael Nadal na de zinderende halve finale op Wimbledon. © AFP
Rafael Nadal overlegt met Roger Federer.
Volledig scherm
Rafael Nadal overlegt met Roger Federer. © REUTERS
  1. Tennisster Gauff over politiegeweld in VS: ‘Ben ik de volgende?’

    Tennisster Gauff over politiege­weld in VS: ‘Ben ik de volgende?’

    De dood van George Floyd door politiegeweld in Minneapolis heeft ook tennisster Coco Gauff diep geraakt. De pas 16-jarige speelster, vorig jaar een sensatie op Wimbledon, heeft op het sociale medium TikTok een filmpje geplaatst waarin ze (stilzwijgend) vraagt of zij het volgende slachtoffer zal zijn. Eerder spraken al meer Amerikaanse sportsterren hun afschuw uit over de dood van Floyd die tot grote protesten heeft geleid in de VS.