Volledig scherm
Roger Federer druipt af na zijn verloren kwartfinale tegen Kevin Anderson. © REUTERS

Federer belooft terugkeer op Wimbledon: 'Nederlagen motiveren'

Ja, Roger Federer had een slechte dag. Dat voelde hij zelf ook, vanaf de tweede set. Maar zelfs op 10-10 in de vijfde set maakte hij zich geen zorgen, vertelde de achtvoudig Wimbledon-winnaar in zijn persconferentie, kort na zijn verrassende verlies tegen Kevin Anderson in de kwartfinale.

Door Rik Spekenbrink

In een volle perszaal moeten uitleggen waarom je hebt verloren. Dat is volgens Federer het slechtste gevoel dat een tennisser kan hebben. Zeker voor hem, gedoodverfd favoriet voor een negende titel op Wimbledon. Maar zoals altijd nam Federer de tijd om zijn verhaal te doen. ,,Het was gewoon mijn dag niet. Ik wil het niet eens slecht noemen, maar gemiddeld. Dat gebeurt wel eens, het betekent niet dat je geen kans hebt om te winnen. Ik heb de kansen gehad, maar ze verprutst. Het voelt verschrikkelijk.”

Federer zei niet onder de indruk te zijn geweest van het spel van zijn Zuid-Afrikaanse tegenstander. ,,Ik heb Kevin vaak zien tennissen en heb eerder tegen hem gespeeld. Ik weet dat hij dit kan. Hij kan leunen op zijn service, heeft een goede return op je eigen tweede service. Hij bleef er gewoon tot het einde van de partij in hangen. Alle credits voor hem. Maar ik was zelf vandaag ondermaats.” Al was er in de eerste set nog niets daarop wees. ,,Toen lukte alles, ik had de controle en las de opslag van Anderson goed.”

Wanneer het wegglipte, kon Federer zo kort na zijn partij niet precies aanwijzen. ,,Misschien op het gemiste matchpoint in de derde set, misschien in de game daarna, toen hij me brak, misschien pas later. Ik heb genoeg vijfde sets gespeeld, ik weet welke energie daarvoor nodig is en had die ook gewoon in me. Het is dan een kwestie van je service houden en wachten op een kans. Maar ik kwam met te weinig om die kans voor mezelf te creeren.”

Hoe lang het gaat duren om deze nederlaag te verwerken? Federer had geen idee. ,,Misschien een half uur, misschien veel langer. Het doel is zeker om volgend jaar terug te keren. Niet omdat dit voelt als een onafgemaakte zaak, want ik heb hier genoeg goede zaken gedaan. Maar een nederlaag gaat je uiteindelijk weer motiveren.”

Volledig scherm
Mirka Federer, de vrouw van Roger, kijkt met een sip gezicht toe. © AP