Volledig scherm
Roger Federer. © Photo News

Federer in Indian Wells niet bezig met nummer 1-positie

Nog maar een maand geleden waren Nederland en tennisfans over de hele wereld, in de ban van Roger Federer. Bij het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam kroonde de Zwitser zich op 36-jarige leeftijd voor de vierde keer in zijn carrière tot nummer 1 van de wereld.

Door Rik Spekenbrink

Een paar weken later staat die positie alweer onder druk. En dat terwijl zijn enige rivaal, Rafael Nadal, in de lappenmand zit. Vreemd, maar zo werkt de tennisranking.

Federer won vorig jaar het Masters-toernooi van Indian Wells. Daarmee verdiende hij 1000 punten voor de ranglijst, die een jaar later automatisch komen te vervallen. Nadal vloog er een jaar geleden in de vierde ronde uit, tegen Federer nota bene. Daardoor verliest hij veel minder punten voor de ranglijst dan zijn grote rivaal.

Volledig scherm
Roger Federer. © AP

Het komt er nu op neer dat Federer, die vanavond in de vierde ronde in Indian Wells tegen de Fransman Jeremy Chardy speelt, de halve finale moet halen, anders neemt Nadal de koppositie komende maandag weer over. Ook al doet hij in Californië deze weken helemaal niet mee door een heupblessure.

Aan de emoties van Federer vorige maand in Ahoy was duidelijk te zien hoeveel het voor hem betekende om een vierde termijn als beste tennisser van de wereld te beginnen. Hij voerde de wereldranglijst eerder aan van februari 2004 tot augustus 2008, van juli 2009 tot juni 2010 en van juli 2012 tot november 2012.

De 20-voudig winnaar van een grand slam doet nu voorkomen of de ranking hem niet bezighoudt. ,,Je bent zo goed als je laatste wedstrijd”, zei Federer gisteren na zijn snelle en simpele zege in de derde ronde op Filip Krajinovic. ,,We zijn nu in Indian Wells en daar ligt mijn focus. Niet bij wat ik in het verleden heb gepresteerd. Ik speelde in de eerste ronde hier bijvoorbeeld helemaal niet zo goed. Dan kan je dus niet meteen denken: tegen wie speel ik in de halve finale, of de finale? Dat zou een enorme fout van mij zijn.”

Federer zou op papier echter geen problemen moeten ondervinden op weg naar de halve finale. Na Chardy (nummer 100 van de wereld) treft hij of de Koreaan Hyeon Chung (ranking 26) of de Uruguyaan Pablo Cuevas (32). Van beiden verloor Federer nooit. Toch rekent hij zich niet rijk. ,,Er zijn genoeg goede spelers die een stunt kunnen veroorzaken. Ik ben bezig aan een goede run en probeer dat vast te houden, maar dat kan alleen als je iedere tegenstander respecteert.”

Na Indian Wells verhuist het circus naar Miami, voor het volgende Masters-toernooi. Ook daar verdedigt Federer de titel en dus 1000 punten. Nadal haalde vorig jaar de finale en verliest 600 punten, want ook Miami laat hij schieten. Op de huidige ranking heeft Federer 600 punten meer dan Nadal: 10060 punten om 9460. Daar zijn de punten van Indian Wells nog niet van afgetrokken.

Volledig scherm
© USA TODAY Sports