Volledig scherm
Roger Federer balt zijn vuist nadat hij tegen Novak Djokovic weer een punt heeft binnen geslagen. © EPA

Federer in Wimbledon-finale op vrijwel alle fronten beter dan Djokovic

Novak Djokovic stond na de historische Wimbledon-finale uiteindelijk met de beker in zijn handen. Maar puur cijfermatig gezien was Roger Federer zondag de betere van de twee legendes. De Zwitser sloeg meer punten binnen dan de Serviër.

Service

De service van Federer liep heel wat gemseerder dan die van Djokovic. De Zwitser sloeg veel meer aces (25 om 10), minder dubbele fouten (6 om 9) en iets meer eerste services in (63 procent om 62 procent). Djokovic won weliswaar één puntje meer op zijn eerste service (101 om 100), maar procentueel gezien was hij ook hierbij weer minder dan Federer (79 procent om 74 procent). Ook met zijn tweede service had de verliezend finalist iets meer succes. Beide spelers sloegen met hun tweede service 39 punten binnen, maar Djokovic had daar meer pogingen (83 om 76, oftewel 51 procent om 47 procent) voor nodig.

Volledig scherm
Federer sloeg meer aces dan Djokovic. © AP

Punten

Met veel balsporten wint de ploeg die het meeste scoort. Bij tennis degene die het laatste punt weet te maken. En dat deed Djokovic. Maar in de hele partij maakte Federer meer punten: 218 om 204. De Zwitser sloeg veel meer winners (94 om 54), won meer break points (7 om 3), meer punten aan het net (51 om 24) en meer punten op de service van zijn tegenstander (79 om 64).

Volledig scherm
Federer (l) maakte meer punten dan Djokovic. © AFP

Fouten

Waarom Djokovic dan toch won? De Serviër maakte minder fouten en dwong af dat zijn tegenstander wel geregeld de mist in ging. Federer maakte zowel meer forced errors, afgewongen fouten (53 om 37) als unforced errors (62 om 52). Dat Djokovic de finale won na een verkeerd geraakte bal van Federer was dan ook typerend.

Volledig scherm
Djokovic (l) maakte minder fouten dan Federer. © AP