Volledig scherm
Tallon Griekspoor op archiefbeeld. © Pim Ras Fotografie

Griekspoor ondanks gevoelige schouder door, Pattinama-Kerkhove onderuit

Bij de US Open liet hij vorig jaar een geweldige mogelijkheid onbenut om zijn Grand Slam-debuut te maken, door in de derde ronde van de kwalificatie na een prima begin (6-4 3-0) volledig te verkrampen. Bij de Australian Open krijgt Tallon Griekspoor morgen zijn tweede kans. De 23-jarige Amsterdammer won op Melbourne Park in de tweede ronde van het 18-jarige Australische talent Rinky Hijikata: 7-5 7-5.

Door Carl Houtkamp

Ging het woensdag nog zo soepel, nu was het op baan 8 hard werken tegen loopwonder Hijikata, voor wie de Australische grootheden Tony Roche en Lleyton Hewitt zeer geïnteresseerd op de tribune zaten. Griekspoor voelde hoe zijn rechterschouder, waaraan hij maandenlang geblesseerd was, de eerste partij van het jaar nog niet helemaal had verwerkt. ,,Ik heb een lichte terugslag, mijn schouder voelde zwaarder en daardoor ging het serveren een stuk minder’’, zei hij na afloop. ,,Het werd meer knijpen, waar je los moet blijven spelen. Ik voelde de druk, terwijl die knul in het toernooi van het jaar voor hem niets te verliezen had en geweldig voetenwerk liet zien.’’

In de cruciale derde ronde staat er veel geld op het spel. Griekspoor is nu al zeker van 30.000 euro, maar krijgt als deelnemer in het hoofdtoernooi ten minste 55.000 euro. Zijn tegenstander morgen is de pas 17-jarige Italiaan Lorenzo Musetti, de nummer 361 van de wereld die net als Hijikata een wild card kreeg voor de qualifying. Zij speelden nooit eerder tegen elkaar. Bovendien zou Griekspoor, als hij de volgende week haalt, Robin Haase kunnen aflossen als de nummer 1 van het Nederlandse tennis.

Bij de vrouwen haalde Lesley Pattinama-Kerkhove de laatste ronde niet. Zij verloor van de Oostenrijkse Barbara Haas: 4-6 6-4 1-6. Haas wordt begeleid door Nick Carr, de Nieuw-Zeelander die ooit Martin Verkerk naar de finale van Roland Garros leidde.