Haase houdt Nederlandse hoop levend met knappe zege

SamenvattingRobin Haase heeft de stand gelijkgetrokken in het Davis Cup-duel met Groot-Brittannië. Haase speelde tegen de Brit Daniel Evans, de nummer 42 van de wereld. De Nederlander won in drie sets: 3-6, 7-6(5), 6-4. Nederland behoudt zodoende een kleine kans op plaatsing voor de knock-outfase. 

Na de nederlaag van Tallon Griekspoor tegen Andy Murray moest Haase per se van Evans winnen om nog enigszins hoop te houden op het bereiken van de knock-outfase van de Davis Cup. Het eerste groepsduel met Kazachstan ging namelijk ook verloren.

Griekspoor was dicht bij een stunt tegen Murray en ook Evans en Haase waren erg aan elkaar gewaagd. De eerste set ging met 6-3 naar de Brit, waarna de tweede set bloedstollend spannend was. Evans mocht in die tweede set serveren voor de wedstrijd bij een 5-4 voorsprong in games, maar juist op dat cruciale moment was het Haase die zijn Britse opponent wist te breken: 5-5. Omdat beide mannen vervolgens hun eigen game wisten te houden, al kreeg Haase nog wel drie breakpoints tegen, kwam het in de tweede set aan op een tiebreak. Die trok Haase uiteindelijk met 7-5 naar zich toe en daarmee dwong de Nederlander een derde set af. 

Beslissende set

Met de winst van de tweede set bezorgde Haase zichzelf een enorme boost. Hij pakte in de derde set meteen een 0-1 voorsprong door Evans te breken, waarna hij in zowel de derde áls de vijfde set zelfs de kans had om een dubbele break voor te komen. Dat lukte niet en dus bleef Evans azen op een rebreak. Die kwam er niet. Haase maakte het af bij een 5-4 stand. Bij zijn derde matchpoint zorgde de Nederlander voor veel vreugde bij de Oranje-fans, die mogen blijven hopen op een plekje in de kwartfinale. 

Volledig scherm
Robin Haase. © Getty Images for LTA

In het dubbelspel moet nu duidelijk worden wie het duel tussen Nederland en Groot-Brittannië wint. Voor Nederland spelen Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer. Zij spelen tegen Jamie Murray en Neal Skupski. Morgen spelen Kazachstan en Groot-Brittannië het laatste groepsduel. 

,,Daniel speelde geweldig. Hij mocht zelfs serveren voor de wedstrijd, maar op een of andere manier heb ik ervoor gezorgd dat ik het om kon draaien. Als je er niet meer in gelooft, wordt het niets dus ik ben er in blijven geloven", zei Haase na afloop. 

Volledig scherm
Daniel Evans. © Getty Images for LTA