Volledig scherm
© EPA

Haase plaatst zich voor halve finale in Canada

Voor het eerst in zijn loopbaan staat tennisser Robin Haase morgen in de halve finale van een Masterstoernooi. De dertigjarige Hagenaar versloeg de Argentijn Diego Schwartzman in de kwartfinale van het toernooi van Montreal: 4-6 6-3 6-3.

De Zwitser, de nummer twee van de plaatsingslijst, versloeg vrijdag in zijn kwartfinale de Spanjaard Roberto Bautista in twee sets: 6-4 6-4. Het wordt de tweede keer dat de twee elkaar treffen. De eerste keer was in 2012 in Daviscupverband. De Zwitser won in Amsterdam in drie sets en hield zijn land daarmee in de wereldgroep.

Federer, die eerder deze week zijn 36e verjaardag vierde, is bezig aan een uiterst succesvol seizoen met winst op de Australian Open en Wimbledon. Tussendoor liet hij het gravelseizoen schieten. In Montreal, op het toernooi om de Rogers Cup, won hij al twee keer eerder: in 2004 en 2006. Sinds 2011 was hij er niet meer verschenen.

Drie sets nodig

Haase bleef Schwartzman opnieuw de baas. De Argentijn staat op de wereldranglijst zestien plaatsen hoger, maar wacht ook na vijf ontmoetingen nog op zijn eerste overwinning. Schwartzman nam in de eerste set een voorsprong van 4-2. Haase knokte zich naar 4-4 maar verloor vervolgens weer twee games op rij. In de tweede set leidde de beste tennisser van Nederland snel met 4-1. Hij verloor nog wel een opslagbeurt maar verzekerde zich toch van de derde set.

Haase was ook in de beslissende set de betere, al moest hij bij een voorsprong van 3-1 nog wel een service inleveren. Hij herstelde zich knap en bekroonde zijn tweede kwartfinale ooit op een Masterstoernooi wel met een zege. Vijf jaar geleden moest hij in de kwartfinale van het graveltoernooi van Monte Carlo zijn meerdere erkennen in Novak Djokovic.