Volledig scherm
Toenooidirecteur Richard Krajicek. © Marco De Swart

Krajicek trots als een pauw: ‘Dit is echt een superveld’

ATP RotterdamTennisicoon Roger Federer liet Ahoy vorig jaar uit zijn voegen barsten, maar ook zonder zo’n superster verwacht toernooidirecteur Richard Krajicek volgende maand volle tribunes op het ABN Amro Tennis Tournament. ,,We kunnen het publiek elke wedstrijd een topper voorschotelen.”

Quote

Je kunt wel de nummer 1 van de wereld willen hebben, maar als dat niet lukt zit je opeens met de nummer 18.

Richard Krajicek

Door Maurits de Liefde

In Ahoy dit jaar geen namen van het kaliber Federer. De Zwitserse tenniskoning won het toernooi vorig jaar en behaalde daarmee de benodigde punten om de koppositie in de ATP-ranking te heroveren. ,,Dat was natuurlijk prachtig, maar het heeft niet onze prioriteit om zo’n naam te strikken”, zei Krajicek gisteren bij de officiële presentatie van het deelnemersveld. ,,Natuurlijk hebben we Rogers management wel benaderd, maar we willen niet te lang wachten.”

Met dat lange wachten liep Krajicek al eerder in de val. ,,We hebben bijvoorbeeld een keer lang gewacht op Novak Djokovic. Hij zegde toen halverwege november af en dan heb je niks. Je kunt wel de nummer 1 van de wereld willen hebben, maar als dat niet lukt zit je opeens met de nummer 18. Dat zorgt voor grote teleurstellingen. Vorig jaar hadden we een gelukje, maar daar kun je niet op bouwen.”

Ondanks het ontbreken van Rafael Nadal, Federer en Djokovic staat er een sterk deelnemersveld. Bij het bekendmaken van de namen stonden er negen participanten in de top 20 van de wereldranglijst. Het Duitse toptalent Alexander Zverev (21) is met zijn vierde plaats op de ATP-ranking de hoogstgeklasseerde. ,,Als je zo iemand kunt vastleggen, moet je dat direct doen”, aldus Krajicek, die aanvankelijk ook rekende op de nummer vijf van de wereldranglijst, Juan Martin Del Potro. De Argentijn is echter nog altijd herstellende van een breuk in zijn knieschijf.

Complimenten

Volledig scherm
Robin Haase verloor vorig jaar tijdens het ABN Amro Tennis Tournament van Roger Federer in de kwartfinale. Daardoor werd de Zwitser weer de nummer één van de wereld. © ANP

Daarnaast is oud-winnaar Stan Wawrinka van de partij. De Zwitser won het toernooi in 2015 en stond lange tijd hoog op de ATP-ranking. Door een rugblessure zakte hij de laatste jaren ver weg op de wereldranglijst. Om die reden was de drievoudig winnaar van Grandslamtoernooien afhankelijk van een wildcard, evenals Robin Haase. Die doet in februari voor de elfde keer mee en is vooralsnog de enige Nederlander op het ABN Amro Tennis Tournament, dat van 11 tot 17 februari plaatsvindt. Via de kwalificaties en een laatste te vergeven wildcard kunnen daar nog wel anderen bij komen.

Al met al is Krajicek tevreden met het startveld. ,,Dit is echt een superveld’’, concludeert de Rotterdammer, die daar de afgelopen weken vaak complimenten over ontving. ,,Ik ben al een aantal keer aangesproken door buitenlandse collega’s op het feit dat wij zoveel sterke tennissers hebben weten te strikken. Ik ben er ook erg trots op. We kunnen het publiek elke wedstrijd een topper voorschotelen. Dat wordt erg gewaardeerd. We hebben er inmiddels alweer een mooie voorverkoop op zitten.”

Volledig scherm
Roger Federer wint het ABN Amro Tennis Tournament, rechts Richard Krajicek. © Pro shots
Volledig scherm
Richard Krajicek overhandigt Roger Federer trofee nadat hij de oudste nummer één van de ATP-ranking ooit werd. © ANP