Volledig scherm
Borna Coric. © REUTERS

Kroatië dicht bij winst Davis Cup

VideoKroatië is nog één zege verwijderd van het winnen van de Davis Cup. De winnaar van 2005 staat na de eerste twee wedstrijden in de finale in Lille 2-0 voor tegen titelverdediger en thuisfavoriet Frankrijk. Marin Cilic versloeg Jo-Wilfried Tsonga in drie sets: 6-3 7-5 6-4. Eerder had Borna Coric ook geen setverlies tegen Jérémy Chardy (6-2 7-5 6-4).

Tsonga, die een groot deel van 2018 langs de kant stond met een knieblessure, kreeg verrassend de voorkeur boven de veel hoger gerangschikte Lucas Pouille (32ste van de wereld). De gok van captain Yannick Noah viel niet goed uit. De duidelijk niet topfitte Tsonga was niet opgewassen tegen de nummer zeven van de wereld, die onlangs de finale van de ATP Finals verloor.

Cilic leverde geen servicegame in en wist in elke set telkens één servicegame van Tsonga te breken. Toen ook de fysieke gesteldheid de 33-jarige Fransman in de steek liet was het snel over.

Bekijk hieronder het treffen tussen Cilic en Tsonga

Coric

Borna Coric bezorgde Kroatië eerder al de voorsprong. Coric was op de indoor gravelbaan met duidelijke cijfers te sterk voor de Fransman Jérémy Chardy: 6-2, 7-5, 6-4.

Coric kende een voortvarende start en won de eerste twee servicegames van Chardy. Daarmee kwam hij op 3-0 en was de toon gezet. De taaie Coric was duidelijk sterker en de veel slordigere Chardy, die geen enkele servicebreak plaatste, kon geen moment aanspraak maken op de zege.

De partij - die slechts 2 uur en 19 minuten duurde - werd in de derde set kort onderbroken wegens een heupblessure bij Coric, die na de onderbreking snel klaar was met de Fransman. Coric, de nummer 12 van de wereld, heeft dit seizoen pas één partij verloren in de Davis Cup. Hij haalde in de halve finales tegen de Verenigde Staten het beslissende punt binnen.

Volledig scherm
Borna Coric. © AP

Net als vorig jaar wordt de finale gespeeld in Lille, waar het voetbalstadion van Lille OSC is omgebouwd tot een tennisstadion. Het is de laatste finale in deze opzet van de Davis Cup. Frankrijk won het landentoernooi vorig jaar nog, Kroatië in 2005 de enige keer.

Bekijk hier het duel tussen Coric en Chardy:

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
Jeremy Chardy. © EPA