Volledig scherm
Arantxa Rus in haar partij tegen Bianca Andreescu (Canada) tijdens de eerste ronde van de Tennis Fed Cup © ANP

Mazzeltje voor Fed Cup-team: toch kans op finaleweek

Het Nederlands Fed Cup-team maakt door een gelukje alsnog kans op de finaleweek van het landentoernooi, volgend jaar in Boedapest. Na een aantal nederlagen degradeerde Oranje dit jaar uit de zogenoemde Wereldgroep II. De ploeg van captain Paul Haarhuis was daardoor kansloos voor de ‘Fed Cup Finals’ die in april worden gespeeld.

Net als de Davis Cup heeft ook de Fed Cup vanaf dit jaar een andere opzet. Voor het eindtoernooi kreeg Tsjechië, elfvoudig winnaar van het toernooi, een wildcard. Daardoor komt er een plek vrij in de kwalificatieronde. Daarin strijden zestien landen begin februari om acht tickets. Volgende week wordt hiervoor geloot. Nederland treft één van de acht geplaatste landen: Verenigde Staten, Wit-Rusland, Roemenië, Duitsland, Spanje, Zwitserland, België of Groot-Brittannië.

Captain Haarhuis is blij met de meevaller. ,,Fantastisch dat we kans maken ons te kwalificeren voor de Fed Cup Finals in Boedapest. Daar willen we natuurlijk graag bij zijn, net zoals we bij de Davis Cup Finals in Madrid zijn.”

Het is nog de vraag hoe sterk zijn ploeg in februari voor de dag kan komen. Kiki Bertens heeft de laatste keren bedankt voor het landentoernooi, omdat het haar individuele carrière en toernooischema in de weg zat. Maar Bertens heeft ook een soort belofte staan richting dubbelspecialiste Demi Schuurs, om samen te dubbelen op de Olympische Spelen in Tokio. Om die afspraak na te kunnen komen, zal Bertens nog één keer mee moeten doen aan de Fed Cup.