Volledig scherm
Daniil Medvedev met zijn trofee na de winst in Sjanghai. © REUTERS

Medvedev klopt Zverev en verovert titel in Sjanghai

Daniil Medvedev heeft het masterstoernooi van Sjanghai gewonnen. In zijn zesde finale op rij versloeg de nummer 3 van de plaatsingslijst de Duitser Alexander Zverev in twee sets: 6-4 6-1. In de voorgaande vier ontmoetingen was Zverev steeds de sterkste geweest.

De 22-jarige Duitser was gewaarschuwd want Medvedev speelde de afgelopen maanden al vijf finales, waarvan hij er twee won. ,,Hij is op dit moment misschien wel de beste tennisser van de wereld", zei Zverev vooraf over zijn 23-jarige rivaal uit Rusland.

De eerste set ging nog gelijk op, waarbij Medvedev met een break de set binnenhaalde. In de tweede set was er al in de tweede game een break voor de Rus waarna Zverev, als vijfde geplaatst, er niet meer in leek te geloven. 

Tennis TV on Twitter

The man has an answer for everything right now 🤓 @DaniilMedwed #RolexSHMasters https://t.co/GFJHu34iUi

ATP Finals

De Duitser had een toernooizege bijzonder goed kunnen gebruiken met het oog op de ATP Finals, de klassieke afsluiter van het tennisseizoen met de acht beste spelers van het jaar. Zverev won vorig seizoen de ATP Finals, maar hij is allesbehalve zeker van zijn plek dit jaar.

De 22-jarige tennisser heeft al meerdere masterstoernooien achter zijn naam staan, maar dit jaar kwam het alleen nog tot een toernooizege in Genève. Zverev plaatste zich vorig jaar als nummer drie voor de ATP Finals en klopte daar zonder een set te verliezen Federer in de halve finale en Djokovic in de eindstrijd.

Medvedev was al zeker van zijn plek in de ATP Finals, net als Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer en Dominic Thiem. ,,Het gaat ongelooflijk goed de laatste maanden”, zei Medvedev, die in Cincinnati en St-Petersburg de beste was maar de finale van de US Open verloor van de Spanjaard Rafael Nadal. ,,Ik heb er hard voor gewerkt om dit niveau te bereiken. Ik hoop nog veel te winnen.” Medvedev stond er onbewogen bij. Dat had een reden. ,,Iedereen wil steeds iets nieuws zien. Daarom vier ik mijn overwinningen op de baan niet”, vertelde hij met een glimlach. Medvedev verloor in Shanghai zelfs geen set.

Volledig scherm
Daniil Medvedev. © REUTERS
Volledig scherm
Alexander Zverev. © AFP
Volledig scherm
Daniil Medvedev en Alexander Zverev. © AFP