Nadal en Bautista Agut bezorgen Spanje winst Davis Cup

VideoRafael Nadal heeft de tennissers van Spanje in eigen land de Davis Cup bezorgd. De kopman haalde in de finale van het landentoernooi tegen Canada het tweede en beslissende punt binnen. Nadal was in Madrid de meerdere van Denis Shapovalov: 6-3, 7-6 (7). Pas op het derde wedstrijdpunt was het raak voor Nadal.

Roberto Bautista Agut had het eerste punt binnengehaald voor Spanje door Felix Auger-Aliassime in twee sets te kloppen. Bautista Agut verliet een paar dagen geleden de Spaanse ploeg, omdat zijn vader te overlijden kwam. Daardoor miste hij de duels met Argentinië en Groot-Brittannië. Na een bezoek aan zijn familie keerde hij dit weekend terug in Madrid. Bondscoach Sergi Bruguera besloot een beroep op hem te doen. Nadal had na zijn gewonnen partij mooie woorden over voor Bautista Agut. ,,Ik heb hier acht wedstrijden gewonnen afgelopen week, maar ik wil dat iedereen beseft dat Roberto hier de echte held is. Hij zal voor de rest van mijn leven een voorbeeld voor mij zijn.”

Na 35 minuten had Nadal zonder al te grote problemen de eerste set naar zich toegetrokken. In de tweede set had hij het een stuk lastiger. Na een aantal moeizame games draaide het uit op een tiebreak en daarin nam Nadal een 6-4 voorsprong. Shapovalov won vervolgens drie punten op een rij, waardoor hij zowaar een setpunt kreeg. Nadal kwam echter met zijn beste spel en klaarde de klus met eveneens drie sterke punten op een rij.

Nadal had een groot aandeel in de eindzege van de Spanjaarden. De nummer 1 van de wereld won zowel in de kwartfinales (tegen Argentinië) als de halve finales (tegen Groot-Brittannië) zijn single en de beslissende dubbel. Beide keren werd de laatste bal pas na middernacht geslagen.

Voor Spanje is het de zesde eindzege in de Davis Cup. In 2011 ging de trofee voor het laatst naar de Spanjaarden. Acht jaar geleden was het land in de finale in Sevilla tegenstander Argentinië de baas op gravel.

Spanje is de opvolger van Kroatië, dat vorig jaar Frankrijk in de finale versloeg.

Volledig scherm
Roberto Bautista Agut en Rafael Nadal in een innige omhelzing na de winst van de Davis Cup. © AFP
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
Rafael Nadal. © REUTERS
Volledig scherm
Roberto Bautista Agut huilt na zijn partij. © AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images