Rafael Nadal ziet het seizoen niet snel hervat worden.
Volledig scherm
Rafael Nadal ziet het seizoen niet snel hervat worden. © EPA

Nadal ziet tennisseizoen niet snel hervat worden

Sinds 13 maart ligt het tennisseizoen stil, maar er klinken steeds meer geluiden dat het seizoen over enkele maanden weer hervat kan worden. Rafael Nadal ziet dat - ondanks het feit dat het geen teamsport is - nog niet gebeuren en vraagt om geduld. ,,We moeten veel reizen, en dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.”

Tot 13 juli ligt het seizoen voor mannen en vrouwen stil. De eerste ATP- en WTA-toernooien die op het programma staan zijn Hamburg, Newport en Bastad bij de mannen, Lausanne en Bastad bij de vrouwen. ,,Om eerlijk te zijn denk ik niet dat trainen het probleem is", legt de 33-jarige Spanjaard uit aan persbureau AP. ,,Maar wedstrijden spelen... dat zie ik gewoon niet voor me. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en samen sterk staan, dan vind ik het niet verstandig om elke week naar een ander land voor een toernooi te reizen.”

Hoewel tennis geen contactsport is en er op de baan veel afstand zit tussen de twee spelers, ziet Nadal het seizoen niet zomaar hervat worden. ,,Tennis is een ingewikkelde sport waarbij veel meer komt kijken. Spelers moeten veel reizen en we komen op veel plekken, zoals hotels en vliegvelden", vertelt de Spanjaard, die spelen zonder publiek als een goede optie ziet. ,,Daar heb ik geen moeite mee, hoewel we natuurlijk liever met publiek spelen. Gelukkig zie ik de cijfers omtrent het coronavirus dalen, maar desondanks zie ik het binnen onze sport niet snel gebeuren dat de competitie hervat wordt.”

Blessures

De Spanjaard zag net als zijn collega's een streep gezet worden door Wimbledon, en Roland Garros van de zomer verplaatst worden naar 27 september. Een druk najaar wacht hem, als de toernooien tegen die tijd wél doorgaan. Daar schuilt volgens Nadal ook een groot gevaar: de kans op blessures neemt toe. Omdat veel sportlocaties zijn gesloten, hebben sommige tennissers al een tijd geen bal geslagen. 

,,Ik weet nu al: als ik straks weer een bal zal slaan, dan doet mijn arm op meerdere plekken pijn. Als je zolang niet hebt gespeeld, dan is de kans op blessures veel groter dan dat je wel actief blijft. Zelfs als je maar af en toe een bal slaat", legt de toch al blessuregevoelige Nadal uit. 

Rafael Nadal.
Volledig scherm
Rafael Nadal. © BSR Agency