Volledig scherm
© ANP

Nederland speelt thuis tegen Wit-Rusland in Fed Cup

Het Nederlands Fed Cup-team neemt het in de kwalificatieronde met als inzet een plek in de Fed Cup Finals op tegen Wit-Rusland. Oranje speelt op 7 en 8 februari een thuiswedstrijd en mag de ondergrond bepalen.

In 2017 trof Nederland Wit-Rusland voor het laatst. In Minsk verloor de ploeg van captain Paul Haarhuis destijds met 4-1. Kiki Bertens was toen ook nog van de partij, maar de beste tennisster van Nederland liet de afgelopen ontmoetingen schieten.

Aljaksandra Sasnovitsj, Victoria Azarenka en Arina Sabalenka zijn de belangrijkste tennissters van het Wit-Russische team. Sabalenka is de beste Wit-Russische speelster en de huidige nummer negen van de wereldranglijst. ,,Met Wit-Rusland en Sabalenka hebben we een zware loting”, zegt Haarhuis. ,,Fijn dat we thuis spelen, dat geeft altijd wat extra’s. Ik hoop dat alle Nederlandse speelsters beschikbaar zijn en dat we in de sterkst mogelijke opstelling kunnen spelen.”

Nederland werd op het laatste moment toegelaten tot de kwalificatieronde, omdat elfvoudig winnaar Tsjechië een wildcard ontving. Nederland was het hoogst gerangschikte land dat dit jaar in de play-offs van wereldgroep II verloor.

Zestien landen strijden begin februari om acht plekken voor de Fed Cup Finals. Alleen finalisten Australië en Frankrijk en gastland Hongarije zijn naast Tsjechië al zeker van een finaleplek. Het landentoernooi heeft een nieuwe opzet gekregen met een finale met twaalf landen. Die finale wordt in april 2020 in Boedapest gespeeld.