Volledig scherm
© Pim Ras Fiotografie

Nederlandse ‘lucky losers’ laten 15.000 euro liggen: ‘Echt slecht dit’

BlunderRuim 15 duizend euro, met kans op meer. Dat lag in een keurige enveloppe te wachten voor de speler die zo slim was geweest zich vandaag in te schrijven voor de zogenoemde ‘lucky loser list’ van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. De lijst bleef leeg, niemand verving de zieke Radu Albot. ,,Echt slecht dit”, baalde toernooidirecteur Richard Krajicek. ,,Voor sommige spelers betekent zo’n bedrag een half jaar tennissen.”

Volledig scherm
Toernooidirecteur Richard Krajicek © BSR Agency

Door Rik Spekenbrink

De Moldaviër Albot meldde zich vanochtend ziek af voor zijn eersterondepartij in Ahoy. Die stond gepland voor 11.00 uur op het center court, tegen de Italiaan Jannik Sinner. Tot zijn verrassing zag Krajicek vervolgens dat niemand zich had ingeschreven voor de ‘lucky loser list’. Dat is een lijst voor spelers die in het kwalificatietoernooi hebben gespeeld, maar daarin verloren. Zo ging een unieke kans verloren voor onder anderen vier Nederlanders: Botic van de Zandschulp, Jesper de Jong, Miliaan Niesten en Ryan Nijboer. Krajicek probeerde vlak voor 10.00 uur nog contact met ze te krijgen. ,,Maar ze waren niet in de buurt en je moet je hier fysiek inschrijven voor 10.30 uur.”

Krajicek kon er met de pet niet bij. Op maandag en dinsdag waren er nog wel inschrijvingen voor de lijst. ,,Dit is zo’n gemiste kans. Zo veel toernooien hebben we niet in Nederland. Die spelers en hun coaches hebben kennelijk niet in de gaten gehad dat er op woensdag ook nog vijf eersterondepartijen staan gepland, met kans op afmeldingen. Ongelooflijk jammer, dit.”

Buiten het geld dat deelnemers aan de eerste ronde overhouden, 15.510 euro, is er ook altijd een kans op meer. ,,Sinner is een goede speler, maar die heeft tot dusver ook nog geen geweldig jaar. Je weet nooit wat er aan de andere kant van het net gebeurt.” Bij winst in de eerste ronde is het prijzengeld 28.080 euro en liggen er ook 45 punten voor de wereldranglijst te wachten. Een unieke kans voor de vier Nederlanders, die doorgaans niet in de buurt komen van deelname aan een ATP-toernooi. ,,Van dit soort bedragen kunnen die jongens misschien wel een half jaar reizen en spelen”, zei Krajicek. ,,Ongelooflijk.”

Sinner is nu met een walk over door naar de tweede ronde. Omdat er op baan 1 ook een partij stond gepland (Gilles Simon tegen Mikhail Koekoesjkin), die nu naar center court is verplaatst, valt er geen al te groot gat voor het toernooi. Krajicek: ,,Die jongens zullen harder balen dan ik. Ik denk, en hoop vooral, dat dit ze nooit meer zal gebeuren.”