Volledig scherm
Yannick Noah. © REUTERS

Noah haalt hard uit naar tennisfederatie: ‘Davis Cup is Davis Cup niet meer’

De markante Franse oud-tennisser Yannick Noah vindt de nieuwe opzet van de Davis Cup een aanfluiting. 

In een emotioneel betoog haalde de captain van het Franse Davis Cup-team hard uit naar de internationale federatie ITF, die samen met een Spaanse investeringsmaatschappij het traditionele landentoernooi volledig op de schop heeft gegooid. 

Volledig scherm
Yannick Noah. © Getty Images

,,Als mensen beweren dat het nog steeds dezelfde Davis Cup is, dan liegen ze. Ik zal ook tegen ze zeggen: jullie zijn leugenaars'', zei Noah na de verloren finale in Lille tegen Kroatië (1-3).

Het knock-outsysteem verdwijnt in de Davis Cup. Vanaf komend jaar strijden achttien landen in één week in Madrid om de eindzege. De partijen zijn niet meer via best-of-fivesets, maar best-of-three. Volgens de ITF verdienen de nationale bonden in de nieuwe opzet veel meer geld dan voorheen.

,,Maar wat is al dat geld toch waard?'', zei Noah, die de charme van het toernooi met uit- en thuiswedstrijden ziet verdwijnen. ,,Ik zag hier een ballenjongen, die hier vandaan komt, die een hand kreeg van Lucas Pouille en met hem op de foto ging. Hoe waardevol is dat? Hoeveel geld is een droom waard? Zulke dingen zullen nooit meer gebeuren.’’

Noah, in 1983 winnaar van Roland Garros, pleit daarom voor een nieuwe naam van het evenement. ,,Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Met alle respect, maar ik hoop dat ze dit toernooi niet langer de Davis Cup noemen. Want de Davis Cup is de Davis Cup niet meer.”