Roger Federer of Rafael Nadal?
Volledig scherm
Roger Federer of Rafael Nadal? © Getty

Op Federer ben je verliefd, Nadal zet een stadion in de fik

Wie is de beste ooit?Echte sport is er niet, discussiëren over sport kan gelukkig altijd. In de rubriek ‘De beste ooit’ trappen we af met de beste tennisser aller tijden. Fardau Wagenaar gaat voor Roger Federer en neemt het op tegen Martijn van Beeten, die Rafael Nadal verdedigt.

Fardau: ,,Mijn blik viel op een donkerrode sportbroek en een paar bruine benen eronder. Ik stond te wachten bij een drukke ingang van het olympische park in Peking. Hij draaide zich om en ik keek vanaf een meter afstand in de ogen van Roger Federer.

Ik deed heel ‘cool’ alsof ik hem niet herkende. Kansloze actie natuurlijk. In sport heb ik geen helden, al komt Messi in de buurt. Maar een ding kan en wil ik niet verbergen: niemand in tennisland kan op tegen de grootsheid van Roger Federer.”

Martijn: ,,Dat is wel een beetje wat Federer oproept hè, net als Messi. Esthetisch zo’n beetje alles perfect doen en daarmee bij fans een verliefdheid veroorzaken. Prachtig, maar liefde maakt blind. Voor de feiten vooral. Hoe kun je de beste aller tijden zijn als iemand van je eigen generatie beter is? En dat is Nadal. Meer onderlinge duels gewonnen (24-16), vaker de sterkste op Grand Slams (10-4), vaker de sterkste in Grand Slam-finales (6-3).’’

Roger Federer
Volledig scherm
Roger Federer © REUTERS

Levende legende

Fardau: ,,Is de grootste en beste aller tijden degene die de meeste onderlinge wedstrijden heeft gewonnen? Of is het de persoon die tot nu toe de meeste Grand Slams achter zijn naam heeft staan? Ik erken overigens de grootsheid van Nadal volledig. Speelt Federer niet, dan klap ik voor Nadal.

Zijn kracht, doorzettingsvermogen en rare zenuwtrekjes, fantastisch en grappig. Ik hou ook van zijn spel, terwijl ik niet tegen de techniek en houding van Novak Djokovic kan. Maar wat is grootsheid? Op Roland Garros zag ik vorig jaar wat Federer teweeg brengt. Komt hij langs, dan trilt de vloer, dan trilt de lucht. Hoe zit dat met Nadal?

Rafael Nadal
Volledig scherm
Rafael Nadal © AP

Martijn: Federer is een sporticoon, een levende legende. Een groot ambassadeur van de tennissport. Maar dat is Nadal ook. Die zet met zijn energie hele stadions in de fik. Weet je nog toen hij net opkwam? Dat voetenwerk, ballen bijna van de schoot van toeschouwers op de eerste rij plukken en dan ook nog een winner slaan. Mensen werden gek, hadden dat nog nooit gezien.

Federer heeft het tennis zoals wij dat kenden geperfectioneerd, petje af. Maar Nadal heeft echt iets toegevoegd aan de sport. De ultieme verdediging, kracht gekoppeld aan finesse en een leeuwenhart. Uiteindelijk wint niet degene voor wie het hardst wordt geklapt, maar de man die net iets dieper wil graven om te winnen. En dat is toch vaker Nadal.

Poll

Wie is de beste ooit?

  • Roger Federer (78%)
  • Rafael Nadal (22%)
3607 stemmen

Mafkees Kyrgios

Volledig scherm
© BSR Agency

Fardau: ,,Wat als we het het tweetal zelf zouden vragen? Ik zag vorige week een filmpje op Instagram waarin ze in gesprek gingen met elkaar. Die twee mannen hebben diep respect voor elkaar. Voor mij zit grootsheid ook in elegantie, in hun persoonlijkheid.

Dan moet ik meteen denken aan de uitspraken van enfant terrible Nick Kyrgios. Hij vindt Nadal helemaal niks, omdat de Spanjaard alleen vriendelijk is als hij heeft gewonnen. Djokovic wil veel te graag net zo leuk gevonden worden als Federer. In de ogen van Kyrgios op het zielige af. En over Federer: alleen maar lof. De man is groots op alle vlakken. Ik ben hardnekkig als het om Roger gaat.’’

Martijn: ,,Ik gun iedereen zijn mening, zelfs een mafkees als Kyrgios. Het mooie is dat deze grootheden in hetzelfde tijdperk strijden. Ze drijven elkaar tot grote hoogte en grote wanhoop en wij genieten er van. Nadal huilend in de kleedkamer, na de eerste verloren Wimbledon-finale, denkend dat hij zijn rivaal daar nooit zal verslaan. Federer die als een konijntje in de koplampen kijkt, bij elk duel op Roland Garros. Een epische finale op Wimbledon, de mooiste tenniswedstrijd ooit, gewonnen door Nadal, het kon dus toch. Ook een mooi verschil: Federer heeft Nadal nooit aan het wankelen gebracht op zijn domein, Roland Garros. Nadal heeft hem wel verslagen in zijn tweede thuis, Wimbledon.’’

Het finale oordeel

Volledig scherm
© EPA

Fardau: ,,Ik ben ook blij dat Nadal er is, dat ze ons al die jaren hebben verwend. Maar we stevenen hier af op een tiebreak. Ik ben fan van Federer, dat kan niet als objectief sportverslaggever, maar als mens kan ik er niets aan doen. Federer heeft het allemaal, de slag, de heerlijke, prachtige, fijne techniek. Pure schoonheid. En nog steeds de meeste Grand Slams, op dat feit kun je me in ieder geval niet aftroeven.’’

Martijn: ,,Het is jammer dat we het definitieve oordeel nog niet kunnen vellen. De strijd is nog gaande. Ja, Federer staat één Grand Slam voor. Maar hij is vijf jaar ouder, speelde vier jaar eerder zijn eerste major. Hij is als een marathonloper die 3 minuten eerder mocht vertrekken en na 35 kilometer nog 12 seconden voorsprong heeft. Laten we vooral hopen dat we na de coronacrisis nog een paar van die prachtige gevechten krijgen.’’

Fardau: ,,Ik hoop vooral dat we het oordeel nog lang niet kunnen vellen.’’ 

Bekijk hier het gesprek tussen Federer en Nadal op instagram: