Volledig scherm
11 augustus: Rafael Nadal bij de prijsuitreiking na de finale van Montréal tegen Daniil Medvedev. © Getty Images

‘Opgegeten’ Medvedev wéér smakelijk hapje voor Nadal?

Finale US OpenRafael Nadal kan vanavond op de US Open ten koste van Daniil Medvedev zijn negentiende titel op een grandslamtoernooi veroveren. De Rus debuteert in de eindstrijd van een major en is de revelatie van dit seizoen. Maar heeft Medvedev eigenlijk wel een kans?

Eén woord schoot de 23-jarige Daniil Medvedev gisteren te binnen, toen hij werd geconfronteerd met de laatste en enige confrontatie tussen de twee, exact een maand geleden in Montréal. ‘Opgegeten!’ Met huid en haar, had er achteraan gekund. In de finale van het ATP-toernooi in de op een na grootste stad van Canada gunde Nadal de Rus slechts drie games (6-0, 6-3). 

Nadal: Het wordt zwaar tegen Medvedev

Nummer 5
Daniil Medvedev begon de US Open als de mondiale nummer 5, maar ongeacht of hij vanavond de finale weet te winnen, vindt hij zichzelf morgen terug op de vierde plek van de wereldranglijst.

De afstraffing in Montréal was Medvedev, de verrassende finalist in New York, gisteren niet vergeten. ,,Het was een extreem moeilijke wedstrijd voor mij. Zijn energie was vorige maand zoveel hoger. Ik werd opgegeten. Ik kreeg snel een breekpunt, maar daarna werd Rafael sterker, sterker, sneller én nog sterker. En mijn spel ging alleen maar bergafwaarts. Maar ik neem de ervaring van vorige maand nu mee naar de finale bij de US Open. Ik weet wat ik kan verwachten, weet hoe ik me nu moet voorbereiden. Ik ben er nu echt klaar voor. Ik ga voor een stunt.”

Volledig scherm
Rafael Nadal. © BSR Agency

Was het een leugentje om bestwil of meende Medvedev wat hij gisteren zei? De eerste Rus in een finale van een grandslamtoernooi sinds Marat Safin in 2005 in de Australian Open gaat vanavond om 22.00 uur in elk geval als mega-underdog de eindstrijd in. Ook bij de wedkantoren staat een gokje op Medvedev vrijwel gelijk aan je geld inleveren. Voor elke ingelegde dollar kun je met een zege van Medvedev in het Arthur Ashe Stadium van New York 5,50 dollar terugverdienen. Bij een zege van Nadal verdien je slechts 1,15 dollar. Van de 100 personen die deze toch nog een gokje wagen, denken 83 tennisfans dat de Spanjaard wint.

De druk ligt bij Nadal, die zijn vierde finale van 2019 speelt na (de verloren eindstrijd van) de Australian Open en de zeges in Rome (op Novak Djokovic), Roland Garros (Dominic Thiem) en Montréal (Daniil Medvedev). Maar druk is iets wat doorgaans flinke krachten bij de nummer twee van de wereld vrijmaakt. In New York lonkt bovendien de 19de Grand Slam-titel, één minder dan Roger Federer. En in de jacht op de legendarische Zwitser zal Nadal, die tegen Medevedev zijn 27ste grandslamfinale speelt, niets aan het toeval willen overlaten. Maar wordt Medvedev wéér een smakelijk hapje of toch onverwachte zware kost?

Volledig scherm
Daniil Medvedev. © Getty Images