Primeur voor Bertens in Rosmalen: eerste grasfinale

Libéma OpenKiki Bertens is de grote publiekstrekker bij het grastoernooi in Rosmalen, en ze stelt de tennisfans niet teleur. In een wisselvallige halve finale rekende de nummer 4 van de wereld vanmiddag af met Elena Rybakina: 6-4, 6-4. Ze staat morgen voor het eerst in haar carrière in de finale van een grastoernooi.

Door Rik Spekenbrink

Bertens trekt de lijn van afgelopen maanden gewoon door, ook op haar minst geliefde ondergrond. Twee weken geleden moest ze ziek opgeven op Roland Garros, toch een van de grootste sportieve decepties in haar carrière, gezien haar vorm op dat moment. Maar op het Rosmalense gras staat ze er gewoon weer. Zeker, de vier tegenstandsters op weg naar de finale waren niet van wereldniveau, Bertens zelf speelde solide tot goed. Vooral op haar service kan ze leunen.

Op het goed gevulde center court brak ze Rybakina, een jonge speelster uit Kazachstan, meteen in de openingsgame. Rybakina, 19 jaar, speelde haar eerste grastoernooi op WTA-niveau. De nummer 134 van de wereld is onervaren, ze stond afgelopen Roland Garros voor het eerst op een grand slam.

Wapens

Volledig scherm
Kiki Bertens. © ANP

Ze had vanmiddag even nodig om in de partij te komen, maar bleek in de eerste set wel over wapens te beschikken. Ze serveerde aardig en scoorde ook met haar backhand. Maar het was wel te wisselvallig. Op 3-3 brak Bertens haar voor de tweede keer, waarna het duel op 5-3 werd gestaakt voor de zoveelste regenbui van de week. Na een uur werd de partij hervat en op 5-4 serveerde Bertens de eerste set kordaat uit.

Ook in het tweede bedrijf snoepte de hoogst genoteerde Nederlandse tennisster ooit meteen de eerste opslagbeurt van haar tegenstandster af. Het niveau werd er echter niet beter op. Bertens maakte veruit de minste fouten en mocht op 5-2 uitserveren, maar leverde een dramatische game af en werd op love gebroken. Poging twee was op een stuk succesvoller: 6-4, 6-4.

Bertens gaat morgen op voor haar tiende WTA-titel. Haar tegenstandster is de Amerikaanse Alison Riske, van wie ze alle drie de onderlinge ontmoetingen won. Riske (28) is de nummer 61 van de wereldranglijst. Bertens won dit jaar al de toernooien van Sint-Petersburg en Madrid. Ze is de derde Nederlandse in de finale van het toernooi in Rosmalen. Michaëlla Krajicek won in 2006, Miriam Oremans speelde in 1997 en 1998 de finale.

,,Mijn doel was om het beter te doen dan mijn coach Raemon, die hier de finale speelde. Maar nu gaan we voor de winst natuurlijk. Ik ben superblij. Het is voor mij niet makkelijk om hier te spelen, maar ik ga het steeds leuker vinden. Elke wedstrijd gaat iets beter", sprak Bertens na afloop van haar winstpartij. 

Bekijk hier de reactie van Kiki Bertens na haar halve finale:

Volledig scherm
Elena Rybakina (Kazachstan). © ANP
Volledig scherm
Kiki Bertens. © Pim Ras Fotografie