Roland Garros verplaatst naar eind september, spelersvakbond ATP verbolgen

Roland Garros wordt verplaatst naar eind september. Dat heeft de organisatie van het Grand Slam-toernooi van Parijs zojuist bekend gemaakt. Het graveltoernooi stond gepland van 25 mei tot en 7 juni, maar wordt vanwege de coronacrisis van 20 september tot en met 4 oktober afgewerkt. 

De organisatie van Roland Garros heeft de knoop nu al doorgehakt, omdat ze niet verwacht dat de situatie in Europa op 18 mei - de start van het kwalificatietoernooi - is verbeterd. Bernard Giudicelli, de voorzitter van de Franse tennisbond, spreekt van een ‘moeilijke maar dappere beslissing‘.

Het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar - na de Australian Open - wordt mogelijk dus het laatste Grand Slam-toernooi als het grastoernooi van Wimbledon in Londen (29 juni - 12 juli) en de US in New York (31 augustus-14 september) wel gewoon doorgang vinden.

Eerder al werd besloten het tenniscircuit voor minimaal zes weken stil te leggen. Onder meer de toernooien van Indian Wells en Miami werden getroffen door die maatregel. 

Gekkenwerk

De spelersvakbond van de ATP, de belangenbehartiger van het mannentennis, heeft verontwaardigd gereageerd op de bekendmaking om het grandslamtoernooi te verschuiven. ,,Dit is gekkenwerk. Roland Garros komt met de mededeling dat het toernooi wordt gespeeld direct na de US Open, zonder enig overleg met de spelers of de ATP gevoerd te hebben. We hebben niks te zeggen in onze sport”, schreef tennisser Vasek Pospisil op Twitter. Pospisil, de nummer 93 van de wereld, zit in de spelersraad van de ATP.

,,Dit is een moeilijke tijd en iedereen wordt getroffen door deze catastrofe. Communiceren en samenwerken om oplossingen te vinden, zouden het belangrijkste moeten zijn in plaats van arrogante en egoïstische beslissingen te nemen om de tour op een negatieve manier te beïnvloeden.”

Roland Garros koos voor 20 september tot en met 4 oktober als nieuwe data. Op dat moment staan er indoortoernooien in Europa en hardcourttoernooien in Azië op het programma.

Roland Garros.
Volledig scherm
Roland Garros. © AFP

Kort na de verplaatsing van Roland Garros kwam Wimbledon met een verklaring. Het grastoernooi geeft daarin aan dat naar een verschuiving op dit moment nog niet gekeken wordt. Met een kleiner dan gebruikelijk team worden de grasbanen momenteel onderhouden.

,,Hoewel we op dit moment doorgaan met het plannen van The Championships, blijven we de situatie continu monitoren. We zullen verantwoordelijk handelen, in het belang van de bredere samenleving”, meldt het toernooi.