Volledig scherm
Serena Williams gaat tekeer tegen de umpire tijdens de US Open-finale van vorig jaar. © EPA

Serena Williams ging in therapie na woede-uitbarsting op US Open

De finale van de US Open tussen Serena Williams en Naomi Osaka vorig jaar zal altijd worden herinnerd vanwege de woede-aanval van de Amerikaanse die er niet in slaagde haar 24ste grandslamtitel te veroveren. 

Door haar geruzie met umpire Carlos Ramos en haar verbetenheid na de partij stond de Japanse winnares, die voor het eerst een grandslamitel had gepakt, volledig in de schaduw. Dat speet Williams, vertelt ze in een interview in Harper's BAZAAR, maar het was juist Osaka die haar erbovenop hielp.

Avonden lang vroeg Williams zich af of ze niet te ver was gegaan in het uiten van haar woede op Ramos. Ze ging zelfs in therapie en besloot Osaka een persoonlijk bericht te sturen. ,,Ik dacht dat ik deed wat ik moest doen door voor mezelf op te komen, maar ik zou nooit hebben gewild dat dat ten koste ging van de aandacht voor jou", schreef ze.

Het antwoord van de Japanse was voor Williams een geruststelling. ,,Mensen kunnen kracht verwarren met woede omdat ze het verschil niet kennen", liet Osaka weten. ,,Er is niemand die zo voor zichzelf opkomt als jij, blijf vooral baanbrekend bezig." 

Voor Williams voelde het als de bevestiging die ze nodig had: ,,Ik realiseerde me dat wat ik had meegemaakt iets is wat duizenden vrouwen op de werkvloer elke dag overkomt. We mogen geen emoties hebben, moeten stilzitten en onze mond houden. Maar dat zal ik niet doen, ik zal blijven ageren tegen onrecht.”

Volledig scherm
Serena Williams en Naomi Osaka tijdens een emotionele prijsuitreiking. © AP