Sluiter: Trots op Kiki, trots op mezelf

Het gevoel is dubbel, maar tenniscoach Raemon Sluiter heeft vrede met de beslissing van Kiki Bertens om de samenwerking te stoppen. ,,Het is helemaal oké.”

Sluiter deed vanmiddag in een Rotterdams hotel een eerlijk, uitvoerig en soms emotioneel verhaal aan een deel van de tennispers. Natuurlijk deed het ergens pijn dat hij na vier succesvolle jaren aan de kant is gezet door Bertens. Maar het is voor hem tegelijkertijd het grootste bewijs dat zijn aanpak heeft gewerkt. ,,Zelf beslissingen maken vond Kiki altijd erg lastig. Ik heb haar vanaf het begin juist gestimuleerd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor haar carrière. Dan zou het hypocriet zijn als ik nu zeg: je mag elke beslissing nemen, behalve als het over mijn baan gaat.”

Quote

Ik heb al twee mooie aanbiedin­gen voor een gesprek gehad om iemand te coachen

Raemon Sluiter

Het was Sluiters eigen idee, twee maanden geleden, om even afstand te nemen. ,,Welke trainer is zo loyaal dat hij zichzelf uit zijn eigen baan lult met zo’n voorstel”, zegt de Rotterdammer grijnzend. ,,Maar serieus: die acht weken dat Kiki met Elise Tamaëla is gaan werken zijn haar goed bevallen. Ze vond het prettiger en rustiger met haar dan met mij. In twee goede gesprekken heeft ze me duidelijk gemaakt dat ze liever met Elise verdergaat. Nou, dat is echt helemaal oké. Vier jaar lang heb ik heel mijn hart en ziel erin gestoken, altijd met als doel het beste voor haar te doen. Dan ben ik eigenlijk trots op haar dat ze nu zo’n moeilijke beslissing durft te nemen. Ik hang de slingers niet uit, maar we hoeven er hier ook geen begrafenis van te maken. Ik ben trots op Kiki, trots op mezelf en heb van geen enkele beslissing spijt.”

Volledig scherm
Raemon Sluiter. © ANP

Irritaties

Volledig scherm
Kiki Bertens overlegt met coach Raemon Sluiter. © Pim Ras Fotografie

Na vier intense jaren samenwerking waren er wat irritaties, maar Sluiter benadrukt dat de twee elkaar dit jaar absoluut de tent niet hebben uitgevochten. ,,Alleen verschilden we op sommige punten wel van mening. Daar ga ik verder niet diep op in, dat is eventueel op een later moment aan Kiki. Ik had wel vertrouwen gehad in een samenwerking voor de toekomst, maar had wel een aantal voorwaarden gehad. Maar zo ver zijn we niet gekomen, een paar weken geleden voelde ik al aan dat het deze kant op zou gaan.”

Sluiter voelt ook opluchting. Vier jaar op rij 35 weken samen op pad, altijd in het buitenland, het heeft er stevig ingehakt. Daarom springt de Rotterdammer vermoedelijk niet direct in een volgend avontuur. ,,Ik denk dat ik de komende weken en maanden tijd ga steken in mijn privéleven. Dat heeft grotendeels on hold gestaan afgelopen jaren. Maar ik heb wel al twee mooie aanbiedingen voor een gesprek gehad om iemand te coachen, ik heb mezelf denk ik aardig op de kaart gezet. Alleen, als je het me nu vraagt, ga ik niet fulltime met een speler of speelster werken. Ik denk nu meer aan een co-trainerschap. Maar ook iets buiten het tennis zou kunnen. Alles ligt wat dat betreft open.”

Bekijk hier de reactie van onze verslaggever Rik Spekenbrink op het nieuws: