Volledig scherm
Cori Gauff. © AFP

Supertalent Gauff in Linz jongste WTA-finaliste in 15 jaar

De 15-jarige Cori Gauff heeft zich in Linz voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de finale van een WTA-toernooi. De tienersensatie, vrijdag al te sterk voor Kiki Bertens, was met 6-4 6-4 de Duitse Andrea Petkovic de baas.

In de laatste game moest Gauff nog diep gaan om de overwinning binnen te halen. Ze kwam op eigen service met 15-40 achter te staan en werkte de breakpoints weg met een aantal sterke dropshots. Na anderhalf uur verzilverde ze haar tweede wedstrijdpunt na een fout van Petkovic.

Gauff, die de jongste WTA-finalist is sinds Vaidisova in 2004 in Tasjkent, werd als lucky loser toegelaten tot het hoofdtoernooi. Ze verloor maandag in twee sets in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi. Door haar goede serie in Linz maakt ze maandag haar debuut in de mondiale top 100, waarschijnlijk wordt het al top 80. Wint ze morgen de finale, dan stijgt ze zelfs naar de 71ste plaats.

Zondag neemt Gauff het in die finale op tegen Jelena Ostapenko uit Letland, die de Russin Ekaterina Aleksandrova in een spannende driesetter versloeg. Na een stroeve start werd het 1-6 7-6 (5) 7-5. Ostapenko overleefde maar liefst drie wedstrijdpunten: één in de tweede set en twee in de derde set.

Ostapenko kan haar eerste titel veroveren sinds september van 2017. Ruim twee jaar geleden was ze de sterkste in Seoul. Dat jaar schreef ze ook verrassend Roland Garros op haar naam.