Het nieuwe onderkomen van de KNLTB.
Volledig scherm
Het nieuwe onderkomen van de KNLTB. © Marco Okhuizen

Tennisbond krijgt megaboete na verstrekken persoonsgegevens

De KNLTB heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een geldboete gekregen van ruim een half miljoen euro voor het verstrekken van persoonsgegevens aan twee commerciële partners. De tennisbond gaat in beroep tegen de sanctie.

Door Rik Spekenbrink

Met het delen van NAW-gegevens en telefoonnummers van leden heeft de KNLTB volgens de AP de privacywet geschonden. Met een boete van 525.000 euro wordt de bond hard getroffen. De AP spreekt van het ‘verkopen van gegevens’, meldt dat het gaat om 350 duizend leden en stelt de KNLTB geld heeft verdiend met het overtreden van de regels.

Quote

Deze uitspraak betekent dat leden niet langer kunnen profiteren van meerwaarde door samenwer­king met partners

Robert Jan Schumacher, KNLTB

Het gaat om twee overtredingen uit 2018. De tennisbond heeft toen gegevens van een deel van het ledenbestand gedeeld met twee partners: TennisDirect en de Nederlandse Loterij. Doel daarvan was volgens de KNLTB haar leden voordeel te geven door hen kortingen te bieden bij genoemde bedrijven. De gegevens zouden direct na de acties door de beide partners zijn verwijderd. Volgens de tennisbond hebben ze zich wel degelijk aan de regels gehouden van het handboek Sport & Privacy, opgesteld door NOC*NSF.

De KNLTB is onaangenaam verrast door de boete en gaat daartegen in beroep, zo laat zij in een tegenbericht weten. ‘De tennisbond is altijd zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens van leden en transparant geweest over het beleid met betrekking tot het delen van persoonsgegevens. Leden zijn hierover geïnformeerd en hebben zich eenvoudig vooraf kunnen afmelden’, zo meldt de bond.

Robert Jan Schumacher, directeur Dienstverlening van de bond: ,,De KNLTB werkt al jaren samen met partners om leden te laten profiteren van relevante aanbiedingen. Daarnaast genereren we met deze partnerships inkomsten voor de tennissport in Nederland. Deze uitspraak betekent dat leden niet langer kunnen profiteren van meerwaarde door samenwerking met partners, waardoor de beoefening van hun sport duurder wordt. Daarnaast zullen sportbonden minder aantrekkelijk zijn voor sponsoring en komt daarmee de ondersteuning van verenigingen in gevaar.” 

De bond schrijft dat het delen van persoonsgegevens met externe partijen ‘noodzakelijk is voor een optimale dienstverlening aan leden en verenigingen’.

De tennisbond zegt zich gesteund te voelen door gesprekken met ministeries, NOC*NSF en andere sportbonden. Zakelijk directeur John Bierling van de sportkoepel vindt dat de AP de normen moet verduidelijken, voordat hoge boetes worden uitgedeeld: ,,Het zou goed zijn als de Autoriteit haar voorlichtende en richtinggevende rol op zou pakken. De Autoriteit heeft deze stap overgeslagen en is direct tot handhaving overgegaan. Omdat NOC*NSF nog met de AP in gesprek is, verbaast het ons dat we nu verrast worden.”

De AP gaat het bezwaar van de KNLTB beoordelen. De bond heeft daarna ook een gang naar de rechter als beroepsoptie. ,,We zullen ons best doen om de boete te verminderen of die helemaal weg te krijgen. Het is veel geld voor een non-profit organisatie. Geld dat we niet kunnen besteden aan bijvoorbeeld de ondersteuning van verenigingen”, reageert de bond.

Of er nog meer onderzoeken lopen naar sportbonden, wil de AP niet zeggen. Nieuwsuur meldde eerder dat ook de KNVB gegevens van leden zou hebben doorverkocht.

Reactie NOC*NSF
NOC*NSF is verbaasd dat de Autoriteit Persoonsgegevens de stap van adequate voorlichting heeft overgeslagen en direct en ondoordacht tot handhaving is overgegaan. John Bierling, zakelijk directeur NOC*NSF: ,,Ook voor de sport is de toepassing van de AVG in de praktijk zeer complex gebleken. We hebben de Autoriteit Persoonsgegevens nadrukkelijk gewezen op de niet heldere maar wel door hen gehanteerde open normen. Het is van groot belang dat de Autoriteit Persoonsgegevens samen met de georganiseerde sport de bestaande open normen verfijnt en uitwerkt voor de via verenigingen gestructureerde Nederlandse sport. Het kan niet waar zijn dat verenigingen worden geconfronteerd met een starre Autoriteit die onvoldoende inlevingsvermogen heeft in de maatschappelijke belangen van 24.000 verenigingen met samen 5,5 miljoen leden. Het zou goed zijn als de Autoriteit Persoonsgegevens haar voorlichtende en richtinggevende rol beter op zou pakken. De Autoriteit heeft deze stap nu overgeslagen en is direct tot handhaving overgegaan. Wij zetten bovendien grote vraagtekens bij de doelmatigheid en proportionaliteit van deze uitzonderlijk hoge boete. De KNLTB is net als de andere sportbonden en sportverenigingen in Nederland een ledenorganisatie waardoor deze boete vooral de leden gaat treffen. Dit kan niet de bedoeling zijn en is zorgelijk.”

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de minister over de hoge boete van de AP.