Tennissters maatje te klein voor VS

De Nederlandse tennissters hebben het duel in de eerste ronde van Fed Cup tegen de Verenigde Staten verloren. Richèl Hogenkamp ging de derde wedstrijd in Asheville (North Carolina) met 5-7 1-6 onderuit tegen Venus Williams. De kopvrouw van de Amerikaanse ploeg haalde hiermee het derde en beslissende punt binnen: 3-0.

Hogenkamp verloor gisteren haar eerste enkelpartij ook van Coco Vandeweghe. Arantxa Rus was niet opgewassen tegen Williams.

Hogenkamp kwam in de eerste set snel op een achterstand van 3-0. De tennisster uit Doetinchem vocht zich echter sterk terug en bleef tot 5-6 bij. Hogenkamp werd daarna gebroken en moest de eerste set afstaan. In de tweede set werd ze opnieuw snel gebroken, waarna Williams uitliep naar 6-1.

Hogenkamp speelde zaterdag ook sterk tegen Vandeweghe, maar slaagde er net niet in de winst naar zich toe te trekken. ,,Ik denk dat Coco haar gisteren moe heeft gemaakt. Er lag druk op mij om het af te maken en druk op haar om Nederland er in te houden. Ik denk dat ik daar iets beter mee omging", zei Williams.

Hoewel de strijd om een plek in de halve finales al is beslist, wordt nog wel het dubbelspel afgewerkt. Namens de Amerikaanse ploeg verschijnen Venus en Serena Williams op de baan. Voor Serena betekent dat haar officiële rentree na een jaar afwezigheid. De 36-jarige Williams beviel in september van een dochter. Ze sloeg vorige maand de Australian Open over, omdat ze nog niet helemaal fit was.

Het team van captain Paul Haarhuis speelt nu in april een promotie/degradatieduel om behoud van de plek in de wereldgroep. Kopvrouw Kiki Bertens ontbrak in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Er werd al rekening gehouden met een nederlaag tegen toppers als Venus Williams. ,,Maar ik vond het gat wel minder groot dan we hadden verwacht'', zei Haarhuis. ,,Ik denk dat we dat moeten meenemen, dat die meiden dat echt hebben laten zien. Dit zijn wel grote internationale sterren, maar daar hoeven we niet van onder de indruk te zijn. Ze kunnen dit meenemen naar de volgende wedstrijd, dat ze het de toppers toch moeilijk kunnen maken.''

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA