Volledig scherm
© REUTERS

Thiem knokt zich in spektakel via Djokovic naar nieuwe finale tegen Nadal

Dominic Thiem heeft zich geplaatst voor de finale van Roland Garros. De 25-jarige Oostenrijker won in een meermaals onderbroken, uiterst bewogen vijfsetter van Novak Djokovic: 6-2, 3-6, 7-5, 5-7 en 7-5. In die finale is gravelkoning Rafael Nadal (weer) zijn tegenstander.

De halve eindstrijd tussen de nummers één (Djokovic) en vier (Thiem) van de wereld begon gisteren al, maar werd door de regen gestaakt. Op dat moment had Thiem de eerste set gewonnen, Djokovic had de tweede gepakt, in de de derde set leidde de Oostenrijker met 3-1. Hij had op dat moment dus al een break te pakken. Die hield hij niet vast, maar uiteindelijk pakte hij de set alsnog: 7-5.

In de vierde set waren er breaks over en weer, waarbij Djoko de macht leek te grijpen en op een 4-2 voorsprong kwam. Thiem kwam echter terug en leek bij 4-5 door te stoten, maar nu was het Djokovic die zich terugknokte: 7-5.

Spektakel

In de allesbeslissende vijfde set was zo'n beetje iedere game een enorm gevecht, waarin Thiem veelal de betere bleek. De Oostenrijker brak Djokovic al vroeg, waarna hij het zijn tegenstander op diens volgende servicebeurt bij 4-1 wéér moeilijk maakte. Op deuce begon het echter hard te regenen, waardoor beide mannen wederom naar binnen moesten voor een regenpauze.

Na een lange onderbreking werd de wedstrijd spectaculair hervat. Djokovic onderbrak direct de eerste rally omdat hij dacht dat de bal uit was, maar de scheidsrechter gaf hem ongelijk. Desondanks kwam hij terug tot 4-2 en door een rebreak zelfs tot 4-3, maar na daarna was juist weer Thiem die door de service van zijn tegenstander heen brak. 

Thiem leek op weg naar de zege en mocht de wedstrijd zelf uitserveren, maar verprutste twee matchpoints en verloor zijn eigen game ook nog. Daarmee kreeg het meeslepende spektakelstuk nog maar eens een vervolg. Tot 6-5 in het voordeel van Thiem ging het weer even gelijkop, maar bij die stand verzilverde de Oostenrijk zijn matchpoint wél.