Tim van Rijthoven bekroont wildcard Wimbledon met plek in tweede ronde
Met videoTim van Rijthoven heeft de smaak te pakken. Na zijn winst van het ATP-toernooi in Rosmalen heeft hij ook de eerste ronde van Wimbledon overleefd. De Argentijn Federico Delbonis, nummer 84 van de ATP-ranking, werd in drie sets verslagen: 7-6(7), 6-1, 6-2.
Door Rik Spekenbrink
Met de winst op Delbonis krijgen de droomweken van Van Rijthoven een fraai vervolg. Uit het niets won de 25-jarige Nederlander het ATP-toernooi in Rosmalen, waarna hij ook nog eens een wildcard voor Wimbledon kreeg. Daar maakte hij dus korte metten met Delbonis.
Het was wel even schakelen voor Van Rijthoven. Zijn laatste partij speelde hij op het uitverkochte center court van Rosmalen. Duizenden landgenoten zorgden daar voor een euforische en opportunistische sfeer bij de finale, waarin de Brabander nummer 1 van de wereld Daniil Medvedev versloeg en op wonderbaarlijke wijze zijn eerste ATP-titel won.
Daarbij vergeleken is court 11 op Wimbledon een achterafbaantje. Er is ruimte voor precies twee rijen publiek. En er is vooral rumoer, heel veel rumoer. Tennisfans lopen met hun drankjes al kletsend langs de baan en van álle kanten waait gejuich over van andere banen. Van Rijthovens coach Igor Sijsling en zijn vriendin Maartje, die op dringend advies van haar werkgever toch maar naar Wimbledon was afgereisd, zaten zo dicht langs de baan dat ze moesten uitwijken voor een afzwaaiende service van Van Rijthoven. Miriam Oremans vond ook een plekje, pal op de baan, net als de andere Nederlanders met een kaartje voor de openingsdag. Zo klonk tijdens de rally af en toe ‘Oh, ik zag die bal uit’.
Maar Van Rijthoven vond het allemaal prima. Zijn debuut op Wimbledon, en überhaupt in het hoofdtoernooi van een grand slam, was al indrukwekkend genoeg. Met een verse grastitel op zak en een uitgesproken gravelspecialist als eerste tegenstander - de Argentijn Delbonis - was hij zowaar de favoriet. Ga er maar aan staan.
Maar Van Rijthoven trok de lijn-Rosmalen gewoon door. Hij leek amper last te hebben van zenuwen, wie weet geholpen door zijn leeftijd (25), hij loopt al even mee op de tour. En hij blaakt van het vertrouwen, vertelde hij in het weekeinde.
Onwennig
Natuurlijk was het de vraag of zijn vorm de twee weken zonder wedstrijden zou overleven. De eerste set was nog wat onwennig, vooral op de backhand maakte Van Rijthoven de nodige slordigheidsfoutjes. Maar hij repareerde de opgelopen break achterstand wel knap, en was mentaal sterk in de tiebreak. Na zelf twee setpunten te hebben gemist, kwam de Argentijn op setpunt, maar met een snoeiharde streep van een backhand poetste de Nederlander dat weg. Om vervolgens op zijn derde kans wel toe te slaan.
Daarmee was het verzet van Delbonis, die in zes voorgaande pogingen ook niet door de eerste ronde van Wimbledon was gekomen, ook direct gebroken. Met 7-6, 6-1, 6-2 tekende Van Rijthoven voor een haast zakelijke overwinning. Zo beleefde hij het ook. Geen oerkreet of andere uitbarsting, maar gewoon een vuistje en een kort applaus richting het publiek. Alsof hij al jaren niet anders doet. Na een uur en drie kwartier, inclusief vijftien aces en 33 winners, pakte Van Rijthoven zijn tas weer in. Negentigduizend euro rijker bovendien, ongeveer hetzelfde prijzengeld als na een hele week Libéma Open. Van die Rosmalense roze wolk is hij voorlopig nog niet gevallen.
Van Rijthoven neemt het in de volgende ronde op tegen de Amerikaan Reilly Opelka. Helaas voor Van Rijthoven zijn er op Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst te behalen. Dat komt omdat er van de toernooiorganisatie geen Russen en Belarussen mee mogen doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Fraaie zegereeks Nick Kyrgios ten einde na nederlaag in Montreal
Nick Kyrgios heeft na negen overwinningen op rij weer eens een tennispartij verloren. De Pool Hubert Hurkacz was verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Australiër in de kwartfinales van het masterstoernooi van Montreal. Hurkacz zag zijn opponent weliswaar 53 ‘winners’ slaan maar won wel in drie sets: 7-6 (4) 6-7 (5) 6-1. -
Ontevreden Botic van de Zandschulp blijft toch in de Verenigde Staten
Botic van de Zandschulp doet volgende week volgens planning toch mee aan het ATP-toernooi van Winston-Salem. De nummer 24 van de wereld is als derde geplaatst op het laatste voorbereidingstoernooi voor de US Open. -
Daniil Medvedev pakt in Mexico zijn eerste titel in 2022: ‘Het was heel intens’
Daniil Medvedev heeft het tennistoernooi in het Mexicaanse Los Cabos op zijn naam geschreven. De nummer 1 van de wereld uit Rusland versloeg de Britse titelverdediger Cameron Norrie in twee sets: 7-5, 6-0. Voor Medvedev is het de eerste titel in 2022. -
PREMIUMWimbledon
Van de Zandschulp, Griekspoor en Van Rijthoven dagen elkaar uit: ‘Als jij het kan, kan ik het ook’
Min of meer uit het niets hebben ‘we’ vanaf vandaag op Wimbledon drie mannelijke deelnemers van wie iets wordt verwacht. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven helpen, motiveren én beconcurreren elkaar. ,,Je wilt toch de nummer 1 van Nederland zijn.” -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.
-
Met video
Botic van de Zandschulp verliest van Frances Tiafoe en loopt kwartfinale in Washington mis
Botic van de Zandschulp is er bij het ATP-toernooi van Washington niet in geslaagd de kwartfinales te halen. De 26-jarige Nederlander verloor in drie sets van de Amerikaan Frances Tiafoe: 6-4, 2-6, 3-6. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?