Volledig scherm
Nadal (l) en Anderson troffen elkaar vier keer eerder. © AFP

Torenhoge favoriet Nadal verloor nooit van Anderson

Rafael Nadal is morgen de onbetwiste favoriet voor de eindzege in de US Open. De Spaanse tennisser kan in New York zijn zestiende grandslamtitel veroveren. Hij won in zijn carrière al tien keer Roland Garros, twee keer Wimbledon, één keer de Australian Open en twee keer de US Open.

De 31-jarige Nadal staat in zijn 23ste finale van een grand slam tegenover de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. Anderson en Nadal speelden vier keer eerder tegen elkaar. Alle keren was Nadal de sterkste. Hun meest recente confrontatie was dit jaar in het graveltoernooi van Barcelona, waar Nadal in twee sets won (6-3 6-4).

De eveneens 31-jarige Anderson maakt zijn debuut in een finale van een de vier grote toernooien. Hij kwam in zijn 33 voorgaande deelnames aan een grand slam nooit verder dan de vierde ronde. Anderson is als 28ste geplaatst bij de US Open, waarmee hij de laagst geplaatste speler ooit kan worden die een grand slam wint.

Er is slechts één tennisser afkomstig van het Afrikaanse continent die een grandslamtoernooi wist te winnen. Dat was de Zuid-Afrikaan Johan Kriek, die de Australian Open van 1981 won.