Tsitsipas bij vierde deelname eindelijk voorbij eerste ronde in Ahoy

SamenvattingDe als tweede geplaatste Stefanos Tsitsipas heeft na een moeizame start afgerekend met de Pool Hubert Hurkacz in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament: 6-7(2), 6-3, 6-1. Het is de eerste keer dat Tsitsipas verder reikt dan de eerste ronde in Rotterdam.

Het is alweer de vierde keer dat Tsitsipas te bewonderen is in Ahoy. In 2017 debuteerde de Griek met een wildcard. Hij verloor toen in de eerste ronde van de uiteindelijke winnaar Jo-Wilfried Tsonga. Een jaar later haalde Tsitsipas niet eens het hoofdtoernooi na een nederlaag in de kwalificatie tegen Martin Klizan. Vorig jaar was Tsitsipas als derde geplaatst in Rotterdam, maar ook toen kwam de Griek niet verder dan de eerste ronde door een nederlaag tegen Damir Dzumhur.

De Griek Stefanos Tsitsipas tijdens zijn partij tegen Hubert Hurkacz uit Polen op de tweede dag van het ABN AMRO World Tennis Tournament.
Volledig scherm
De Griek Stefanos Tsitsipas tijdens zijn partij tegen Hubert Hurkacz uit Polen op de tweede dag van het ABN AMRO World Tennis Tournament. © ANP
Stefanos Tsitsipas laat zich behandelen aan zijn schouder.
Volledig scherm
Stefanos Tsitsipas laat zich behandelen aan zijn schouder. © ANP

En ook dit jaar kende Tsitsipas geen beste start in Rotterdam. Na één set en twee games in de tweede set leek het er weer sterk op dat de eerste ronde wederom het eindstation van de huidige nummer zes van de wereld zou worden. Niet alleen omdat hij zich liet behandelen aan zijn schouder, maar vooral ook om Hurkacz (de nummer 29 van de wereld) de eerste set won (7-6(2)) én Tsitsipas ook meteen wist te breken in de tweede set: 2-0. Na die 2-0 richtte de Griek zich echter op en hij won liefst vier games op rij. Dat gaatje gaf Tsitsipas niet meer uit handen en de tweede set ging alsnog overtuigend met 6-3 naar de 21-jarige Griekse tennisser.

In de derde set had Tsitsipas geen kind meer aan zijn Poolse opponent. Hurkacz pakte nog wel een game, maar meer dan dat stond de Griek niet toe: 6-1. ,,Ik had niet de gewenste start, maar ik bleef verrassend kalm en plotseling viel het allemaal mijn kant op”, zei Tsitsipas, die door de toernooileiding wordt gezien als de voornaamste publiekstrekker. ,,Ik had bij het serveren wat last van mijn schouder, maar volgens mij is het niet heel ernstig. Ik ga er met mijn eigen fysio even goed naar kijken.”

Tsitsipas neemt het in de tweede ronde op tegen de Sloveen Aljaz Bedene, die Benoît Paire met 6-2, 6-4 versloeg. Dat duel wordt donderdag gespeeld.