Het Arthur Ashe stadion in New York.
Volledig scherm
Het Arthur Ashe stadion in New York. © AFP

US Open zonder tennisfans? Reken er maar niet op

Het duurt nog zeker tot juni voordat duidelijk wordt of de US Open eind eind augustus nog doorgaat. Zeker is is wel dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ is dat het vierde grand slam van het jaar zal worden gespeeld zonder publiek.

Het toernooi moet op 31 augustus beginnen en duurt tot en met 13 september. Maar New York is momenteel het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten. Meer dan 10.000 mensen zijn inmiddels overleden in de stad, waar de lockdownmaatregelen hoe dan ook duren tot en met 15 mei.

Bijna driekwart miljoen mensen brachten vorig jaar een bezoekje aan Flushing Meadows om de beste tennissers ter wereld in actie te zien. Voor lege tribunes spelen lijkt op voorhand wellicht een reële optie, maar niet als het aan directeur Mike Dowse van de Amerikaanse tennisbond USTA (de organisator van de US Open) ligt. ,,We houden alle opties open. Maar als ik eerlijk ben is het hoogst onwaarschijnlijk dat het toernooi zonder fans zal worden gespeeld’', vertelde hij donderdag tijdens een digitaal persmoment. ,,Het past gewoon niet bij het tennis, dat voor iedereen een feestje moet zijn.’'

Dowse kwam er zelf niet op terug, maar als het toernooi achter gesloten deuren zal plaatsvinden, loopt de USTA ook een bak met geld mis. Inkomsten uit kaartjes, eten en drinken, en merchandise zullen er niet zijn, terwijl de spelers wel gewoon betaald moeten worden.

Het tenniscomplex in New York fungeert momenteel als noodhospitaal.
Volledig scherm
Het tenniscomplex in New York fungeert momenteel als noodhospitaal. © AFP

Dowse zegt dat het een voordeel is dat de US Open als laatste aan de beurt is van de vier grand slams. Roland Garros is al verplaatst (van 24 mei-7 juni naar 20 september-4 oktober) en door Wimbledon (was 29 juni tot en met 12 juli), is al een streep gezet. ,,We hebben wel geluk dat we het vierde grand slam zijn en dus meer tijd hebben om tot een beslissing te komen’', aldus Dowse. ,,We willen ergens in juni een beslissing nemen over het wel of niet doorgaan van de US Open en de belangrijkste factor zal hoe dan ook de gezondheid van de spelers, fans en ons personeel zijn.’'

Het tenniscomplex in New York, het Billy Jean King National Tennis Centre, fungeert momenteel als een 470 bedden tellend noodhospitaal in de strijd tegen het virus. In het Louis Armstrong Stadium worden dagelijks 25.000 maaltijden gemaakt voor zorgpersoneel en kinderen die geen lunch meer krijgen op school.