Volledig scherm
© AP

'Voormalig tennisster Dokic jarenlang mishandeld door vader'

Voormalig tennistalent Jelena Dokic is jarenlang mishandeld door haar vader. Dat maakte de Australische bekend in haar autobiografie Unbreakable. Daarin zegt de voormalig nummer vier van de wereld dat haar vader Damir Dokic haar sloeg. Dokic dacht zelfs aan zelfmoord.

Volledig scherm
Damir Dokic © AP

,,Ik ging kapot vanbinnen. Elke dag keek ik in de spiegel en zag ik die verwondingen", herinnert Dokic zich. ,,Ik werd depressief en had bijna zelfmoord gepleegd."

In het boek haalt de in Joegoslavië geboren Dokic vervelende herinneringen naar boven. ,,Als ik niet goed trainde of een mindere wedstrijd had gespeeld, dan wist ik dat ik een pak slaag ging krijgen. Mijn vader haalde dan zijn riem naar boven of trapte me met zijn harde schoenen tegen mijn schenen.

Wat ik allemaal heb meegemaakt, heeft mijn carrière verpest. Het was een vreselijke periode", aldus Dokic in The Sun. ,,Ik kon nooit iets goed doen en kreeg het bijna elke dag te verduren. Hij sloeg zó hard dat ik soms flauw viel."

Misbruik

Het misbruik zou 13 jaar hebben aangehouden, vanaf toen ze 6 jaar oud was. Op haar negentiende kon ze aan het geweld ontsnappen, na een tijd waarin hij haar constant uit zou hebben gemaakt voor 'hoer' en 'slet'.

Vader Dokic kwam vaker in opspraak door zijn gedrag. In 2000 moest hij Wimbledon en de US Open verlaten, onder meer omdat hij de telefoon van een journalist vernielde. Hij kreeg een schorsing van zes maanden. In 2009 zat hij vast in Servië vanwege het bedreigen van de Australische ambassadeur in Servië met een handgranaat.

Dokic, inmiddels 34, stopte in 2014 met tennis.