Volledig scherm
Rafael Nadal na het winnen van zijn vierde titel op de US Open. © AFP

Wie wint de meeste Grand Slams? ‘Djokovic is de favoriet’

pollZijn eindzege op de US Open brengt Rafael Nadal weer een stapje dichter bij het grandslamrecord van Roger Federer. De Zwitser staat op twintig titels, Nadal op negentien en Novak Djokovic volgt met zestien. We stelden Paul Haarhuis, Jacco Eltingh en Kristie Boogert de prangende vraag: wie gaat zijn carrière eindigen met de meeste titels op grandslamtoernooien? 

Het is 2003 als een 21-jarige Federer, op het gras van Wimbledon, voor de eerste keer de beker van één van de vier grote tennistoernooien omhoog mag houden. Voor Nadal volgt dat moment twee jaar later in Parijs, wanneer hij op 19-jarige leeftijd Roland Garros wint. Djokovic is twintig jaar oud als hij zijn eerste Grand Slam wint, het is dan 2008.

Ruim elf jaar na de triomf van de Serviër op de Australian Open staan de drie topspelers op duizelingwekkende aantallen. Gezamenlijk wonnen ze een absurd aantal van 55 grandslamtitels. Elk van de drie heeft wel een favoriet toernooi. Federer is de grote man op het heilige gras van Wimbledon (8 eindzeges), Nadal is op het gravel van Roland Garros jaar in jaar uit onverslaanbaar (12 eindzeges) en Djokovic won op de Australian Open een groot deel van zijn grandslamtitels (7 eindzeges). 

Poll

Wie gaat de meeste Grand Slams winnen?

Wie gaat de meeste Grand Slams winnen?

  • Roger Federer (20%)
  • Rafael Nadal (47%)
  • Novak Djokovic (33%)
3472 stemmen

Voorkeur

De cijfers zijn indrukwekkend, maar het vraagstuk blijft staan. Paul Haarhuis heeft een duidelijke voorkeur: ,,Ik hoop dat Nadal de meeste grandslamtitels gaat winnen, maar ik denk dat het Djokovic wordt. Voor Nadal heb ik toch net iets meer sympathie. Hij werkt er zo hard voor, haalt echt alles uit zichzelf. Het onverzettelijke dat iedereen in zich heeft en er maar niet uit weet te halen, dat lukt hem wél.”

,,Maar Djokovic gaat de meeste Grand Slams winnen. Als hij de komende jaren fit blijft, dan kan hij nét iets meer brengen dan Nadal en Federer”, vertelt de captain van het Fed Cup-team.

Gelijk 

Volledig scherm
Jacco Eltingh (links) en Paul Haarhuis wonnen samen als eerst alle vier de grandslamtoernooien. © ANP

Jacco Eltingh, technisch directeur van de KNLTB, verwacht een gelijkopgaande strijd: ,,Dat is een lastige. 21 zou wel eens ‘the lucky number’ kunnen worden. Nadal gaat Federer in ieder geval evenaren. Federer zie ik geen Grand Slams meer winnen, misschien nog één. Nadal gaat er sowieso nog twee winnen. Djokovic moet zorgen dat hij fit blijft, dan kan hij nog twee jaar vlammen en er een paar naar zich toe trekken. Het zou me niets verbazen als ze allemaal gelijk eindigen, op 21 Slams. Dat zou prachtig zijn.”

Fitheid

Volledig scherm
Kristie Boogert. © anp

Kristie Boogert, tenniscommentator bij de US Openfinale van afgelopen nacht tussen Nadal en Daniil Medvedev, verwacht vooral een strijd tussen Nadal en Djokovic. ,,Nadal gaat Federer het eerst evenaren, maar Djokovic gaat er uiteindelijk het meest winnen. Hij heeft het langst de tijd en is van de drie het veelzijdigst. Federer liet het liggen op Wimbledon eerder dit jaar tegen Djokovic, dat was cruciaal. Op de US Open van dit jaar dachten we vooral aan een strijd tussen Federer en Djokovic, maar Nadal liep er als derde mee weg. Hij gaat ook nog Grand Slams winnen, maar bij Djokovic spreekt zijn lichaam in zijn voordeel. Fit blijven gaat een belangrijke factor zijn. Alles bij elkaar opgeteld denk ik dat Djokovic op het hoogste aantal eindigt.”

Volledig scherm
Novak Djokovic won eerder dit jaar de Australian Open. © EPA
Volledig scherm
Roger Federer na het winnen van de Australian Open 2018, voorlopig zijn laatste grandslamtitel. © AFP

Bekijk hieronder de samenvatting van de US Openfinale tussen Nadal en Medvedev: