Novak Djokovic showt zijn trofee na zijn zege op Wimbledon vorig jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Novak Djokovic showt zijn trofee na zijn zege op Wimbledon vorig jaar. © BSR Agency

Wimbledon zingt het wel een jaartje uit

Waar een afgelasting van de Tour de France grote gevolgen heeft voor de gehele wielersport, kan dat andere zomerse sportmonument met iets meer gemak de stekker eruit trekken. Wimbledon kan een stootje hebben.

Door Rik Spekenbrink

Wie wel eens een voet over de drempel heeft gezet aan Church Road, voelt direct de weelde. Het tennispark ademt weliswaar geen geld of uitbundigheid, er is weinig modern aan Wimbledon. Maar statig en traditioneel getuigt ook van rijkdom. Mannen en vrouwen in deftige kleding, nippend aan Pimm’s, tussen keurig aangeharkte bloemenperkjes. Het is allemaal zo chique, zo goed onderhouden, dat de bezoeker wel aanvoelt dat ze hier niet ieder jaar alle dubbeltjes hoeven om te draaien.

Woensdag wordt het nieuws verwacht dat eigenlijk al bekend is. Wimbledon gaat in 2020 niet door, als gevolg van de coronacrisis. Uitstellen is geen optie, tennissen op gras kan alleen in de zomer. Natuurlijk doet de beslissing in het zuidwesten van Londen pijn. De omzet van het toernooi bedroeg in 2018 288,5 miljoen euro, onderaan de streep bleef 44,5 miljoen over. Dit jaar gaat logischerwijs geld kosten. De uitgaven waarop wordt bespaard - zoals het prijzengeld van zo’n 50 miljoen euro – wegen niet op tegen de schadepost van een afgelasting.

  1. Tennisster Gauff over politiegeweld in VS: ‘Ben ik de volgende?’

    Tennisster Gauff over politiege­weld in VS: ‘Ben ik de volgende?’

    De dood van George Floyd door politiegeweld in Minneapolis heeft ook tennisster Coco Gauff diep geraakt. De pas 16-jarige speelster, vorig jaar een sensatie op Wimbledon, heeft op het sociale medium TikTok een filmpje geplaatst waarin ze (stilzwijgend) vraagt of zij het volgende slachtoffer zal zijn. Eerder spraken al meer Amerikaanse sportsterren hun afschuw uit over de dood van Floyd die tot grote protesten heeft geleid in de VS.